Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Umrla je častna občanka Marija Oblak Čarni

Minuli konec tedna se je za vedno poslovila častna občanka Marija Oblak Čarni, rojena 20. decembra 1932. Od leta 1974 do 1993 je vodila Arhiv Republike Slovenije kot direktorica in namestnica direktorice. Opravila je težko in odgovorno delo pri vračanju arhivskega gradiva iz Avstrije, Italije, kot članica jugoslovanske komisije je pripravila slovenski program za raziskave v vatikanskih arhivih, bila predsednica ali članica različnih svetov. Leta 1992 jo je Slovenska vlada imenovala kot eksperta za arhive v slovensko delegacijo na pogajanjih za nasledstvo razpadle Jugoslavije.
Arhivsko društvo Slovenije je pod njenim predsedovanjem izvedlo več odmevnih akcij, med drugim Posvetovanje o obnavljanju virom za zgodovino Slovencev, z Odprtim pismom opozorilo OZN in druge svetovne in domače, politične, strokovne javne inštitucije in posameznike na neizpolnjen Arhivski sporazum sklenjen leta 1923 med Jugoslavijo in Avstrijo, osnovalo svoje glasilo Arhivi in izdajalo številne publikacije.

Po upokojitvi je Oblak Čarnijeva še naprej sodelovala z Arhivom Slovenije, svoje znanje in delo pa je v veliki meri posvetila tudi Vrhniki, kjer je preživela mladostna leta. Kot članica Muzejskega društva Vrhnika je v svojem domačem kraju še dodatno vzpodbudila številne raziskave na področju domoznanstva ter kulturne in naravne dediščine. Leta 1999 je bila izvoljena za predsednico društva (zadnja leta častna predsednica). Od leta je 2001 kot urednica skrbela za izdajo vsakoletne publikacije Vrhniški razgledi s katero se Vrhnika vsako leto predstavlja doma in v tujini.
Marija Oblak Čarni je prejela številna priznanja, med drugim visoka državna odlikovanja: leta 1978 Red dela z zlatim vencem, leta 1987 je bil Arhiv Slovenije tudi zaradi dolgoletnega uspešnega vodenja nagrajena z Redom zaslug za narod z zlato zvezdo, po končanih pogajanjih o nasledstvu po razpadli Jugoslaviji pa ji je posebno priznanje 25. junija 2001 izročilo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve. Leta 2014 je za izjemno življenjsko delo prejela Aškerčevo nagrado za posebne dosežke na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti.

Najvišje lokalno priznanje je prejela na občinski praznik leta 2012, ko je bila imenovana za častno občanko vrhniške občine. 

Pogreb bo 13. avgusta ob 16. uri na ljubljanskih Žalah.

gt

Oglejte si tudi