Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Potepanje po Franciji

S sestrično Slavico sva se leta 2008 udeležile izleta s turistično agencijo v Francijo. Izlet je trajal 6 dni v spomladanskem času. Zvečer  smo izletniki napolnili dvonadstropni moderni avtobus. Startali smo iz Ljubljane in se vozili celo noč.

Vožnja je bila kar naporna in zgodaj zjutraj smo prispeli v Strassbourg. Mesto je bilo še mirno in smo si ga lahko v miru ogledali. Je največje mesto in glavno mesto francoske regije Alzacije in leži ob nemško-francoski meji. Tukaj je evropski parlament. Zelo lepo mesto, ki smo ga prehodili. Nekatere hiše so zgrajene po nemškem stilu.

Nadaljevali smo v Pariz. Je glavno mesto Francije, glavno mesto osrednje francoske regije. To je čudovito mesto, ki  pusti pečat v spominu, tu imaš kaj videti in ne morem vse opisati. Zelo se ti vtisnejo v spomin tisti ulični glasbeniki, ki igrajo francosko glasbo-šansone, predvsem na majhne harmonike. Takoj začutiš francoski pridih. Tukaj je veliko znamenitosti.

Ena največjih znamenitosti je Eiffelov stolp ob reki Seni. Je simbol industrijske dobe, zgrajen v poznem 19. stoletju. Je največja zgradba v Parizu in eden najbolj znanih svetovnih simbolov. Začeli so ga graditi 28. januarja 1887, dokončali so ga 31. marca 1889 in ga takrat tudi odprli. Visok je 300 m  in je turistična znamenitost. Za gradnjo je bilo porabljenega ogromno železa. Turisti množično obiskujejo ta stolp in tudi mi smo si ga ogledali. Stolp varujejo policisti in vojaki. V vrsti smo čakali na sam vstop v stolp. Peljali smo se z dvigalom. Veliko ljudi se tu zvrsti in to razne narodnosti. Kar malo tesno mi je bilo pri srcu in malo strahu je bilo. Z dvigalom smo se peljali na vrh stolpa, ki je ograjen. Sam vrh sprejme 600 ljudi.  Je čudoviti pogled na celo mesto Pariz. To je nekaj veličastnega in to moraš samo doživeti in tudi pozabiš ne. Ponoči je stolp razsvetljen. Ko smo se pripeljali nazaj in izstopili, nas je pričakala množica uličnih prodajalcev spominkov, to so predvsem črnci. Ko pride policija, se takoj razbežijo. Ostale znamenitosti so tudi Opera Garnier, muzej Louvre, katedrala Notre Dame, Luxembourški vrtovi, Elizejske poljane in še bi lahko naštevala. Tudi po reki Seni smo se vozili z ladjico in si ogledovali znamenitosti. Dolga je 776 km, je glavna reka v Franciji in glavna os trgovskih poti.

Champagne , Šampanec je bila včasih le  provinca na severovzhodnem delu  Kraljevine Francije, danes je najbolj znana vinogradna regija - šampanjec po penečem in belem vinu. Notranjost vinske kleti smo si ogledali. Tudi degustacijo šampanjca smo imeli.

Dolina Loare je dolina gradov. Mimo teče reka Loare, ki je najdaljša francoska reka. V času od 13. do 16. stoletja je bilo zgrajenih približno tristo dvorcev in palač francoskega plemstva. Tukaj so svoje rezidence imeli kralji in od tu vladali. Gradovi so čudoviti in lepo ohranjeni, nekaj smo si jih tudi ogledali. To je prestiž, bogastvo v zlatu.

Oglede smo nadaljevali v Versaillsu. Versailles je jugovzhodno predmestje Pariza v osrednji francoski regiji. Versajska palača je bila rezidenca  francoskih kraljev Ludvika XIV, Ludvika XV in Ludvika XVI. Palača stoji na 11ha zemljišča blizu kraja Versailles in  je obkrožena z 815 ha vrtov in parkov.

Dnevi so zelo hitro minili, potovanja in ogledi so bili naporni, ampak ko vidiš toliko lepot,  pozabiš na vse napore. Največji vtis name je naredil stolp.

Fani Šurca

          

Oglejte si tudi