Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Odlično je pri Bajcu, Kržiču, Escobarju in Berzu!

Vrhnika, 23. april – Sedaj je znano, kje se lahko pohvalijo s kulinarično ponudbo, ki zadovolji tudi zahtevnejše okuse. To je v Gostilni Bajc, v žganjekuhi Kržič, v pražarni kave Escobar in v slaščičarni Berzo. Prvi trije so prejeli znak kakovosti »Odlično je, vrhniško je!«, Berzo pa posebno priznanje, ker je pred časom prejel naziv Naj krof Slovenija 2022.
Znak kakovosti »Odlično je, vrhniško je!« je bil prvič podeljen leta 2019, z namenom, da bi potrošniki lažje prepoznali odlično kakovost lokalnih prehrambnih izdelkov. Na razpis so se lahko prijavili lokalni ponudniki prehrane, katerih prijavljene izdelke je ocenila Biotehniška fakulteta v Ljubljani in lokalna

gurmanska komisija v sestavi Milan Selan, Tomo Grom in Lina Celarc. Znak kakovosti je prejela prva mikro pražarna v Sloveniji - pražarna Escobar za hišno mešanico »Skodelica kave«, v kateri, kot je zapisano v obrazložitvi, »… prevladujejo sadne arome in okusi, čuti se priokus medu, ki je nežno pikanten. Dodatek mleka prebudi aromo ingverja.« Žganjekuha Kržič je prejela znak kakovosti za slivovko, sadno žganje s suhim sadjem, gin s klanca in orehovec; Gostilna Bajc pa za štruklje s suhimi slivami, Cankarjev burger, piškote Cankarjevi brki, hišni metin sirup, zeliščni čaj Antistresko in mediteransko zeliščno sol. Posebno priznanje pa je prejela tudi slaščičarna Berzo, ki se sicer ni prijavila na razpis, je pa Turistično gostinska zbornica Ljubljane njihov krof razglasila za »naj krof Slovenije 2022«.
»'Odlično je, vrhniško je!' je razmeroma nov projekt, za katerega si želimo, da bo v naslednjih letih dobil še več vetra v svoja jadra in resnično postal kazalnik dobre ponudbe na Vrhniki. Želeli bi si, da bi se prijavilo še več ponudnikov, saj jih poznamo, a nekako ne najdejo poguma ali motivacije, da bi se potegovali za omenjeni znak. Zato apeliram na vse, da naj se prijavijo na razpis, ki ga običajno objavimo na naši spletni strani in v Našem časopisu pozno jeseni,« je pojasnila Lina Celarc, ki na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika skrbi za področje turizma. Prejemniki znaka poleg samega »priznanja«, ki ga lahko izobesijo na vidnem mestu v svoji poslovalnici, prejmejo tudi celoletno zalogo nalepk z omenjenim znakom, ki jih potem lepijo na nagrajene izdelke ali pa z njimi kako drugače obelodanijo kakovost svojih izdelkov.
Podelitev znaka je potekala v športnem parku sredi mesta, kjer je za glasbeni program poskrbel vrhniški Big Band, zbrane sta nagovorila župan Daniel Cukjati in direktorica ZIC Vrhnika Marija Zakrajšek Martinjak. Dogajanje je bilo zelo sproščeno, saj je dogodek minil kot čisti gurmanski užitek, kajti vse naštete dobrote je bilo mogoče za simbolično ceno tudi poskusiti.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi