gurmanska komisija v sestavi Milan Selan, Tomo Grom in Lina
Celarc. Znak kakovosti je prejela prva mikro pražarna v Sloveniji - pražarna
Escobar za hišno mešanico »Skodelica kave«, v kateri, kot je zapisano v
obrazložitvi, »… prevladujejo sadne arome in okusi, čuti se priokus medu, ki je
nežno pikanten. Dodatek mleka prebudi aromo ingverja.« Žganjekuha Kržič
je prejela znak kakovosti za slivovko, sadno žganje s suhim sadjem, gin s
klanca in orehovec; Gostilna Bajc pa za štruklje s suhimi slivami,
Cankarjev burger, piškote Cankarjevi brki, hišni metin sirup, zeliščni čaj
Antistresko in mediteransko zeliščno sol. Posebno priznanje pa je prejela tudi slaščičarna
Berzo, ki se sicer ni prijavila na razpis, je pa Turistično gostinska
zbornica Ljubljane njihov krof razglasila za »naj krof Slovenije 2022«.
»'Odlično je, vrhniško je!' je razmeroma nov projekt, za katerega si želimo, da
bo v naslednjih letih dobil še več vetra v svoja jadra in resnično postal kazalnik
dobre ponudbe na Vrhniki. Želeli bi si, da bi se prijavilo še več ponudnikov,
saj jih poznamo, a nekako ne najdejo poguma ali motivacije, da bi se potegovali
za omenjeni znak. Zato apeliram na vse, da naj se prijavijo na razpis, ki ga običajno
objavimo na naši spletni strani in v Našem časopisu pozno jeseni,« je pojasnila
Lina Celarc, ki na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika skrbi za področje turizma. Prejemniki
znaka poleg samega »priznanja«, ki ga lahko izobesijo na vidnem mestu v svoji
poslovalnici, prejmejo tudi celoletno zalogo nalepk z omenjenim znakom, ki jih
potem lepijo na nagrajene izdelke ali pa z njimi kako drugače obelodanijo kakovost
svojih izdelkov.
Podelitev znaka je potekala v športnem parku sredi mesta, kjer je za glasbeni
program poskrbel vrhniški Big Band, zbrane sta nagovorila župan Daniel Cukjati
in direktorica ZIC Vrhnika Marija Zakrajšek Martinjak. Dogajanje je bilo zelo
sproščeno, saj je dogodek minil kot čisti gurmanski užitek, kajti vse naštete
dobrote je bilo mogoče za simbolično ceno tudi poskusiti.
Gašper Tominc, foto: GT