Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Teden mobilnosti: Slovesno odprli kolesarsko in pešpot ob Zlatici

Vrhnika, 21. september – Pešpot in kolesarska steza od Vrhnike do Drenovega Griča je med domačini zelo priljubljena sprehajalna ali kolesarska destinacija. Poleti je bila v delu pri soseski Zlatica deležna gradbenih posegov, ki so njenim uporabnikom zagotovili varnejšo in udobnejšo izkušnjo. Kot smo slišali na njenem slovesnem odprtju, to ni zadnja tovrstna investicija v občini.
Vrhnika je tranzitno mesto, zato gre pričakovati, da se bo količina prometa samo še povečevala, je na odprtju ugotavljal predsednik vrhniškega združenja šoferjev in avtomehanikov Franjo Čretnik. Zato je po njegovem pomembno, da ima mesto čim boljšo prometno infrastrukturo, kajti taka mesta niso samo uporabnikom ter njihovemu zdravju prijaznejša, marveč so praviloma tudi ekonomsko naprednejša.
Kakšne načrte ima občina na tem področju, je spregovoril župan Daniel Cukjati. »Ureditev pešpoti pri Zlatici je le prvi korak pri naših načrtih, da primestne krajevne skupnosti povežemo z mestom. V teku je že gradnja kolesarske in pešpoti od Podlipščici od Vrhnike proti Podlipi. Kar pa se tiče avtomobilskega prometa, lahko rečem, da naj bi še letos izšel razpis za izgradnjo južne obvoznice pri avtocesti. Prav tako delamo na projektu obvozne ceste pri vojašnici na Stari Vrhniki, kjer načrtujemo, da v letu 2022 zgradimo traso od vojašnice do Štirne.«
Občina Vrhnika ima 17 tisoč prebivalcev, od tega jih slaba polovica živi v samem mestu. V naslednjih letih lahko pričakujemo še porast prebivalstva, kajti nekdanje gradbene jame pri Zlatici so bile pred tedni prodane novim investitorjem. Zato je vsako tako odprtje javne sprehajalne ali kolesarske poti, zelo dobrodošlo, meni komandir policijske postaje na Vrhniki Vladimir Adam. »Letos smo imeli 148 prometnih nesreč, od tega je bilo osem kolesarskih, od katerih je bil en kolesar težje poškodovan, v eno od nesreč je bil vključen tudi otrok. Na srečo kolesarskih nesreč v primerjavi z ostalimi nesrečami ni veliko, a ne glede na to, menim, da je vsaka žrtev preveč. Zato upam in si želim, da bo občina izpeljala še več podobnih projektov v zadovoljstvo vseh nas.« 

Obiskovalci so si lahko na prireditvi, ki jo je organiziralo vrhniško združenje šoferjev in avtomehanikov, ogledali tudi razstavljene risbe osnovnošolcev OŠ Anton Martin Slomšek na temo prometa. 

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi