Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vrhniška košarka in njeni največji uspehi

Pred natanko 46. leti – 27.04.1972 se je na Vrhniki zgodil manjši čudež, saj je domača košarkarska ekipa postala pokalni prvak SR Slovenije, uvrstila pa se je tudi med osem najboljših moštev v tedanji Jugoslaviji. S tem se je trajno zapisala v košarkarsko zgodovino Slovenije. Da pa največji uspehi vrhniške košarke v obdobju 1969/73 ne bi šli v pozabo in bi ostali tudi zapisani, je Cankarjeva knjižnica, ki letos obeležuje 100-letnico smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja, izdala priložnostni zbornik z naslovom «Največji uspehi vrhniške košarke 1969/73«.
Predstavitev zbornika je bila dne 26.4.2018 v okviru Cankarjevih dnevov v prostorih knjižnice. Program je povezovala Mirjam Suhadolnik. Prireditev so popestrili učenci glasbene šole pod mentorstvom prof. Dejana Mesca. Zbralo se je veliko košarkarjev različnih generacij, športnih delavcev in ljubiteljev košarke. Posebne pozornosti so bili deležni prisotni najstarejši igralci, ki so leta 1953 odigrali prvo uradno tekmo,   Pavel Kunc, Andrej Krašovec, Kiro Rančov in Miha Vujoševič. Navzoče so pozdravili direktorica knjižnice Sonja Žakelj, podpredsednik državnega zbora Primož Hainz, predstavnik Košarkarske zveze Slovenije Janez Drvarič in predsednik košarkarskega kluba Andrej Smrekar, ki je zlati vrhniški generaciji izročil posebna priznanja za neizbrisen pečat pri razvoju vrhniške košarke, priznanje pa je prejel tudi Matic Vidic trener sedanjega članskega moštva. Posthumna priznanja in zahvale pa so prejele: Romana Globačnik, sestra Ilije Globačnika, Špela Košak hči Staneta Kukca in Marija, žena Jožeta Kočevarja. V imenu prve generacije je navzoče pozdravil Pavel Kunc in povedal nekaj besed o začetkih organiziranega igranja te lepe igre na Vrhniki. V imenu zlate generacije se je za pozornost in priznanja zahvalil Tone Gantar, eden izmed pomembnih tvorcev uspehov tedanje generacije. Priložnostna darila je izročil Sonji Žakelj, direktorju ZIC-a Boštjanu Koprivcu, Dejanu Mescu, Vidu Draščku, Andreju Smrekarju, Mirjam Suhadolnik in avtorju zbornika Franju Modrijanu.

Med navzočimi je bilo tudi nekaj nekdanjih košarkarjev druge generacije Jože Jurca, Niko Dobrovoljc, Jože Leskovec, med njimi tudi Branko Stanovnik, častni občan Vrhnike in nekdanji košarkarski zanesenjak.

V prijetnem vzdušju in obujanju spominov na nekdanje čase, se je nadaljevalo prijetno druženje, za postrežbo pa je poskrbela gostilna Godec iz Borovnice. 

S podelitvijo spominskih priznanj za izjemne dosežke na področju športa in neizbrisen pečat pri razvoju vrhniške košarke,  članom ekipe KK Vrhnika iz obdobja 1969 – 1973 ter izdajo zbornika o takratnih uspehih, se je Vrhnika spomnila in dostojno oddolžila najuspešnejši generaciji v kolektivnih športih v njeni zgodovini doslej.

 

Franjo Modrijan

 

Oglejte si tudi