Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Večno mladi vrhniški upokojenci na Stolu

Na čudovito torkovo jutro 17. julija se nas je skupina dvanajstih večno mladih upokojencev, v spremstvu vodnikov Milana in Sonje, odpravila na načrtovan dvodnevni pohod na Stol. Med vožnjo smo se spotoma okrepčali na počivališču gorenjske avtoceste, tako da je pot do našega izhodišča kar hitro minila. Pot smo pričeli pri Tinčkovi koči ob Završnici, od koder smo po dobri uri hoje prispeli do koče pri izviru Završnice. Po kratkem postanku smo se odpravili naprej proti našemu cilju – Stolu (2.236 m). Pot nas je vodila po čudoviti naravi, le zadnji del poti po melišču do koče je bil naporen in nekoliko manj prijeten. Na vršnem grebenu se nam je odprl razgled na dolino reke Save in Julijce v ozadju, še lepši pa nas je razveselil pogled na Prešernovo kočo pod vrhom Stola, na višini 2.174 m.

Po postanku in okrepčilu v koči smo se v poznem popoldnevu odpravili še na vrh Stola, od koder smo se prijetno utrujeni vrnili k zasluženemu večernemu počitku. Že v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne nas je namreč pot vodila naprej. Jutro je bilo precej sveže in vetrovno, zato smo načrtovan vzpon na Vajnež (2.104 m) izpustili in pot raje nadaljevali v zavetju po panoramski poti mimo Belščice in naprej do Medjega dola, od koder smo se nato po strmi poti spustili do Javorniškega Rovta in male hidroelektrarne. Z avtobusom smo se odpeljali do doma Pristava, kjer smo si privoščili kosilo in strnili vtise na prečudovit pohod. Utrujenim nam je ob sproščenem klepetu vožnja domov kar prijala.

V imenu celotne skupine se želim zahvaliti vodnikoma Milanu in Sonji za odlično organiziran pohod in prijetno dvodnevno druženje.

Besedilo: Janez Kenk

Foto: Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič in Milan Jerman

Rože ob poti na Stol: Sonja Zalar Bizjak

Film: sestavil Stane Kržmanc

Oglejte si tudi