Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Šahovski praznik v Borovnici

V nedeljo, 30. decembra, smo člani Šahovskega kluba Borovnica organizirali tradicionalni božično-novoletni šahovski turnir. Tekmovanje, ki je potekalo po švicarskem sistemu devet kol in deset minut na igralca, se je ob deveti uri začelo v gasilskem domu na Bregu pri Borovnici. Po prihodu in prijavah prvih tekmovalcev se je že videlo, da bo dvorana (in tudi parkirišče) v gasilskem domu premajhna za vse. Zato smo organizatorji v dogovoru s tekmovalci sprejeli sklep, da se dodatne igralne mize namestijo še na oder dvorane. Tako smo uspeli zagotoviti nastop 66 tekmovalcem, med katerimi je bilo kar 23 visoko rangiranih šahovskih mojstrov. Drugim, ki so prišli med zadnjimi, pa smo se na žalost lahko le zahvalili za prihod v Borovnico in jih povabili, da nas obiščejo drugo leto.

Boji na šahovnicah so bili napeti tako zelo, da je med tekmovalci kar dvakrat zavrela kri. Zaradi tega je državni šahovski sodnik Marjan Butala ob pomoči klubskih sodnikov Tine Jerič in Petra Anastasova imel kar nekaj dela, vendar je tekmovanje suvereno odsodil do konca. Prvega mesta in velike noge kraškega pršuta kot nagrade se je s sedmimi zmagami in dvema remijema veselil velemojster (GM) Matej Šebenik z Vrhnike pred fidemojstrom (FM) Božem Štuclom iz Celja in mojstrskim kandidatom (MK) Evaldom Uletom iz Ljubljane. Najboljši Borovničan je bil na devetem mestu internacionalni mojster (IM) Simon Jerič, ki se mu je s porazom v zadnjem kolu in posledično uvrstitvijo med prve tri za las izmuznila lepa nagrada – manjši pršut.

Bogate praktične in spominske nagrade podjetij Mercator, Spar in Tuš so glede na uvrstitev prejeli vsi udeleženci turnirja, najmlajši šahisti pa so bili obdarjeni še s sladkimi dobrotami. Seveda smo organizatorji poskrbeli tudi za kosilo, saj so bili tekmovalci ob enih popoldne kar pošteno izmučeni. Izvedba takega turnirja, ki je postal glede na udeležence eden najmočnejših v državi, je zelo zahtevna. Zato se člani Šahovskega kluba Borovnica zahvaljujemo ne samo sponzorjem, Mercator, Spar in Tuš, ampak tudi Občini Borovnica za finančno podporo ter vsem gasilcem iz PGD Breg pri Borovnici, predvsem Albini, Milanu in Mateju Rudolfu za pripravljenost in pomoč pri organizaciji igralnega prostora. Zahvala gre tudi najemniku lokala Faška Blažu Pretnarju, ki je cel dan skrbel za "tekoče" zadeve.

Na sliki 1 je polna dvorana šahistov, na sliki 2 bogate nagrade za vse tekmovalce.

Za OO Boštjan Zakrajšek, predsednik ŠK Borovnica

Oglejte si tudi