Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Planinci so začeli z zbiranjem sredstev za novo kočo

Vrhnika, 27. februar – S tem ko je Roman Novak, predsedujoči gospodarskemu odseku Planinskega društva Vrhnika, sinoči na občnem zboru društvu podaril denarna sredstva, se je tudi uradno začel »lov« na zbiranje finančnih sredstev za gradnjo nove koče na Planini nad Vrhniko. Kočo naj bi začeli graditi prihodnjo pomlad.
V Našem časopisu ste si lahko prebrali, da trenutni objekt, zavetišče na Planini nad Vrhniko, funkcionalno ne ustreza več potrebam časa, tare ga tudi prostorska stiska. Novak je dejal, da se še danes v živo spominja tistega dne, ko se je vračal s Planine, kjer se mu je utrnila idejo o novi koči, ter jo potem predstavil Milanu Jermanu, tudi planincu, ki mu je prisluhnil in obljubil podporo. Januarja lani je bila na upravnem odboru društva prvič podana ideja o novi koči, kmalu za tem pa se je v okviru gospodarskega odseka že oblikoval gradbeni odbor. Zamisel je temeljno podporo dobila konec leta, ko je vrhniški občinski svet v proračun za leto 2016 vključil tudi 20 tisoč evrov sredstev za novo kočo. »Z današnjim dnem začenjamo z zbiranjem sredstev. Vem da ne bo lahko, a imam upanje in računam na pomoč širše lokalne skupnosti,« je dejal Novak in še dodal, da naj bi v treh mesecih že dobili gradbeno dovoljenje. Čaka jih naporno leto zbiranja sredstev, ki bi zadostovala, da bi spomladi prihodnje leto trenutno kočo podrli, namesto nje pa zgradili novo – 330 m2 veliko, kar bo enkrat večja kot je trenutna (140 m2). Kočo naj bi v šestih mesecih spravili pod streho, a od sredstev bo odvisno, ali bo urejena tudi mansarda. Kaj bo nova koča obsegala? V kleti bo kurilnica, toaletni prostori in shramba, v pritličju kuhinja in jedilnica za vsaj 50 gostov, v mansardi pa skupna ležišča – vsaj 20 in pa manjša soba za oskrbnika ter soba za tečaje.

 

Na občnem zboru so predstavili lani opravljeno delo. Tega ni bilo malo, kajti društvo obsega sedem pohodniških skupin (Veseli Triglavci, Lintverni, Triglavke, Cekinčki, Zimzeleni, Sončki in Barjani) ter pet odsekov: mladinski, vodniški, gospodarski, markacijski in odsek za varstvo gorske narave. Po besedah Jožeta Šušteršiča so opravili kar 3466 prostovoljnih delovnih ur, kar je ogromno. A po svoje to tudi ne preseneča, saj je društvo za vrhniške razmere ogromno: ima 598 članov. Pravilno je, da delo ne ostane spregledano, zato so podelili društvena priznanja in priznanja Planinske zveze Slovenije. Priznanja so prejeli tudi najmlajši planinci, ki so v lanskem letu osvajali vrhove v okviru projekta Mladi planinec. Mimogrede, ti so v začetku zbora pripravili tudi krajši kulturni program.

Zbrane so nagovorili tudi gostje. Župan Stojan Jakin jim je zaželel srečo pri zbiranju sredstev in tudi sam segel v žep, isto tako je zbor razveselila predstavnica Meddruštvenega odbora Planinskih društev Notranjska Alenka Mrak, ki je dejala, da odbor za namen gradnje nove koče poklanja društvu 1005 €, 1097€ pa so zbrala še nekatera društva v odboru.

Zbor so sklenili s predvajanjem pol stoletja starega filma, ki so ga »odkrili« člani Mladinskega odseka, ko so lani zbirali gradivo za svojo pedsetletnico. Sedemminutni film, ki ga je posnel Janez Oblak leta 1965, prikazuje gradnjo zavetišča na Planini. Mladinci so film in ostalo slikovno gradivo predali gradbenemu odboru kot popotnico njegovemu podvigu.

Gašper Tominc, foto: GT

Priznanja planinskega društva Vrhnika so prejeli:
bronasto: Marija Dolinar, Andraž Gutnik, Jože Štumberger
zlato: Bogdan Grom in Tone Gutnik

Priznanja Planinske zveze Slovenije:
Srebrni častni znak: Andrej Stržinar
Zlati častni znak: Srečko Krašovec
  

 

Oglejte si tudi