Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

30 let ŠD Povž

Stara Vrhnika, 23. december – Športna dejavnost je bila na Stari Vrhniki vedno prisotna, a v različnih organizacijskih oblikah. Ena zadnjih, a hkrati tudi najbolj uspešnih, je Športno društvo Povž, katerega obletnico ustanovitve so se spomnili s kulturnim programom in priložnostno razstavo.
Športno ledino so pred vojno orali Sokoli, po vojni – od konca šestdesetih let dalje – pa lokalna mladinska organizacija. Preko nje so med mladimi in starimi popularizirali smučarske dejavnosti, kot so tek, skoke in slalom oziroma smuk. Leta 1976 je na Stari Vrhniki potekala celo mladinska olimpijada v različnih športnih panogah. Sodelovali so z društvom Partizan pri organizaciji teka na Ulovko, zaživel je tudi nogomet. Prelomni trenutek je bil konec leta 1986, ko je štirinajsterica posameznikov (Janez Kenk, Srečo Kenk, Anka Grom, Marjan Grom, Janez Grom, Jakob Susman, Stanka Velkavrh, Leon Plahutnik, Darko Potrebuješ, Franci Caserman, Franci Petkovšek, Janez Petkovšek, Andrej Krvina in Mesec Miran) ravno na božič ustanovila Športno društvo Povž. Hitro so zavihali rokave in že v naslednjem letu uredili košarkarsko igrišče, nato otroško igrišče in prostor za balinanje. Ko se je Slovenija osamosvajala so dokončali prizidek k domu krajevne skupnosti, leta 2004 pa so zgradili še travnato igrišče za nogomet na koncu Tankovske ceste.

Že od samega začetka pa je društvo seveda organizirali tudi različna tekmovanja in športna srečanja. Če se spomnimo najbolj odmevnih: leta 1987 je od Partizana prevzelo tek na Ulovko, ki je doživel 33 ponovitev; organizirali so 12 gorskih tekov na Planino in prav toliko tekov v Star maln. Smučarski teki in skoki so sicer šli počasi v pozabo, a spust s Kurena je doživel na desetine ponovitev, na koncu so ga premagale mile zime – nazadnje je bil leta 2013. Na smučarskem področju je društvo veliko sodelovalo s TK Coming, s katerim sta organizirala številne tekaške tekme na Pokljuki in v Logatcu. V društvu se je veliko kolesarilo, igralo košarko, nogomet, namizni tenis, odbojko, hodilo v hribe, balinalo… Nekateri športi živijo še danes, eni v tekmovalnem smislu drugi zgolj v družabnem oziroma rekreacijskem smislu, za kar jim je še kako prav prišel nov prizidek pri domu krajevne skupnosti, kjer so uredili vadbene površine. Glede na napisano ne preseneča, da je iz njihovih vrst izšlo nekaj športnikov, ki niso krojili samo vrhove lokalne športne scene, ampak celo državne ali svetovne. Naj spomnimo na plezalca Aljošo Groma, ritmičarko Mojco Rode, člana ekipe Petre Majdič Miho Plahutnika, jadralnega padalca Primoža Sušo, cheer-plesalko Ido Grom in na smučarja Štefana Hadalina.

Društvo danes združuje od 60 do 80 članov. Začetnih dvajset let jih je vodil Franci Petkovšek, pet let Bojan Mesec (2006-2011), sedaj pa društvu predseduje Anže Rode, ki je na prireditvi ob jubileju društva tudi predstavil društveno zgodovino. Jani Krvina, predsednik krajevne skupnosti, je ob tem dejal, da je bila Stara Vrhnika nekoč ena najbolj aktivnih vasi v občini ter se hkrati zahvalil vsem, ki so nekoč kakorkoli pomagali pri razvoju društva in izvedbi njegovih dejavnosti. Nedvomno je pri tem imel največ prstov vmes Franci Petkovšek, za kar mu je durštvo izroćilo posebno priznanje, krajevna skupnost pa podelila »zlatega povža«.

Po krajšem kulturnem programu, ki so ga oblikovali domači posamezniki in skupine, so si lahko zbrani ogledali razstavo predmetov iz društvene zgodovine: od fotografij in pokalov, do pomembnejših dokumentov in tekmovalnih dresov. Tem za pogovore v nadaljevanju druženja tako ni zmanjkalo…

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi