Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 17.07.2018

pretežno jasno
Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastalo bo nekaj ploh in neviht. Zapihal bo veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C.
17°C | 29°C
sreda, 18.07.2018
16°C | 31°C
četrtek, 19.07.2018
15°C | 31°C
petek, 20.07.2018
16°C | 31°C
sobota, 21.07.2018
18°C | 31°C
Opozorila
Torek, 17.7.2018 ob 11h
Dodatnega opozorila ni.
17°C
29°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Sosed sosedu

Županov pogled na delo posameznih svetnikov - ......


SOSED SOSEDU

| |
08.12.2016      13:33
2
A A

Županov pogled na delo posameznih svetnikov - dogovor na članek "Župan načrtuje dvomilijonsko ..."


Mnogo prahu je dvignila seja občinskega sveta dne 10. novembra, na kateri se je jasno pokazalo, kdo si želi razvoja občine in kdo želi nabirati točke. Pa ne le na sejah, pač pa že pred njimi.


Deli:

V izogib izgubljanju časa na sejah, sem že v mandatu 2010 do 2014 kot nestrankarski župan dva dni pred sejo povabil predstavnike strank (predsednike  in vodje svetniških skupin) na neformalni sestanek, na katerem bi se lahko razrešile marsikatere nejasnosti. V preteklem mandatu je to lepo teklo, kar je razvidno tudi iz rezultatov, ki jih je dosegla oziroma za katere projekte je pripravila Občina Vrhnika. Naj navedem le največje: kanalizacijsko omrežje, čistilna naprava, nova knjižnica, energetsko obnovljen vrtec, Cankarjev dom, Glasbena šola, postavitev označevalnih tabel, ureditev krožišč, izgradnja novih prostorov za šolo, postavitev Park & Ride na Vrhniki, obnova več kilometrov podeželskih cest, vodovoda, zamenjava in postavitev javne razsvetljave, in še bi lahko našteval. V sedanjem mandatu pa se tovrstnega usklajevanja udeležuje le nekaj strank in list. Ostalih pa to ne zanima in raje nastopajo na občinskem svetu. To je razvidno tudi iz njihovih izvajanj na samih sejah, ko do onemoglosti ponavljajo ista, že večkrat obrazložena vprašanja. To pa otežuje seje in po nepotrebnem krade čas za obravnavo drugih točk. Naj za primer navedem le dejstvo, da je bilo v prejšnjem mandatu 30 rednih in izrednih sej, na katerih smo obravnavali v povprečju 10,03 točke na sejo, seja pa je trajala v povprečju 2 uri in 56 minut. Nikoli se ni zgodilo, da seje ne bi pripeljali do konca in da bi bilo potrebno sejo nadaljevati v novem terminu.

Seveda bo kakšen svetnik izjavil, da pač svetniki tedaj niso proučili materialov, zato na seji niso sodelovali, kot  se skuša prikazati tudi danes. Pa sem mnenja da temu ni tako. Marsikateri svetnik po proučitvi materialov dejansko izkoristi možnost, da problematiko razčisti že pred sejo, saj kot dober svetnik ne želi krasti časa ostalim 23 kolegom z vprašanji,  ki bi jih lahko predhodno razrešil.

Tudi konkretni problemi, ki so se pojavili na seji 10. novembra, so bili predstavljeni tako, da jih pripravljavci proračuna niso predhodno poznali in se njanje niso mogli pripraviti, saj je na ta način lahko presenečenje popolno. Pri tem pa se svetnik, ki je postavil vprašanje, na katerega v tistem trenutku dejansko ni dobil odgovora ne zaveda, da je občinski svet postavko že sprejel s proračunom za leto 2016. Dejstvo je, da je tu govora o možni investiciji v ureditev izvirov Ljubljanice, za katerega so se svetniki zavzemali že tedaj, ko so županu predlagali nakup gostinskega obrata v Močilniku (ki pa sploh ni šel v prodajo). In v letu 2015 smo ob pripravi proračuna za leto 2016 predvideli možnost, da bi ob zagotovitvi državnih ali evropskih sredstev lahko kandidirali za izvedbo. Zato je bilo to (ob vedenju celotnega Občinskega sveta) v proračun tudi vneseno v poglavje »Načrt razvojnih programov 2016 – 2019« (skrajšano NRP). Glede na to, da so razvojni cilji Slovenije in EU v tej finančni perspektivi usmerjeni pretežno v t. i. mehke programe in ne v investicije, je tudi ta postavka sedaj iz proračuna umaknjena. Poudarjam pa, da postavka ne vpliva neposredno na proračun, saj je temeljila  na sredstvih, ki ne izhajajo neposredno iz proračuna. Proračunska sredstva pa bi se aktivirala šele, ko bi bili pridobljeni drugi viri.

Ocenjevanje, ali je Doživljajsko razstavišče Ljubljanice zgodba o uspehu ali ne, je zelo zahtevno dejanje. Osebno si ne upam trditi, da je projekt slab, saj tako laična kot strokovna javnost  projekt hvali. Smatram, da so le obiskovalci tisti, ki o tem lahko presodijo. Smešno je tudi to, da so se tisti, ki najbolj kritizirajo projekt, tudi najbolj borili za to, da upravljanje prevzame naš Zavod Ivana Cankarja. Torej ti isti kritiki dejansko ne verjamejo, da je ZIC sposoben  uspešno peljati projekt. Osebno nisem tega mnenja in v celoti podpiram delo tistega dela ZIC, ki je odgovoren za razstavo Moja Ljubljanica. Res pa je tudi, da tako zahteven projekt z dnevom odprtja še ne more biti popoln, pač pa so potrebne dodatne dodelave. In le v primeru, da odgovornim za to  zagotovimo potreben čas in pogoje, bo tudi celota zaživela v željenem obsegu.

Tudi sicer se pripombe svetnikov, ki se s proračunom ne strinjajo vezane predvsem na investicije iz NRP, to je na tiste investicije, ki naj bi se izvajale v letih po 2017 (v letu 2018 in kasneje), in ki so vse vezane na evropska in državna sredstva. Iz navedenega se točno vidi, koliko so ti svetniki razvojno naravnani. Ob sočasnem  podpiranju pridobivanja sredstev iz zunanjih virov, vsako investicijo, ki bi Vrhniki pomagala do večje prepoznavnosti in s tem udeležbe pri razrezu turističnega kolača ki ga uspešno razvija Ljubljana, označuje za nepotrebno in zgrešeno.

Verjamem, da ste edini merodajni razsodnik le občani Vrhnike, ki boste povedali kaj je prav in kaj ne. Verjamem tudi, da si potek seje Občinskega sveta ogledate tudi na video posnetkih na naši spletni strani in si sami ustvarjate mnenja o strokovnosti in primernosti odgovorov, ki jih podaja občinska uprava.

In naj zaključim z mislijo enega najuspešnejših slovenskih menedžerjev, ki je dejal: »Slovenci odpuščajo vse, le uspehov ne.« In zgleda, da ravno to moti določene kroge, ki ne želijo sodelovati z gradnjo Vrhnike, pač pa se z diskreditiranjem pripravljajo na nove volitve.

 

Župan Občine Vrhnika, Stojan Jakin 

PRVOTNO PISMO, NA KATEREGA ODGOVARJA ŽUPAN SI LAHKO PREBERETE TUKAJ.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 2 komentarjev
Božo Verbič
Božo Verbič Se strinjam0 Se ne strinjam0
jasna in transparentna, zato tudi tak odziv liste LRVP in ostalih članov Sveta, ki so na nasprotni strani. Mogoče bi župan moral razmisliti o parlamentarni praksi, ko je potrebno vprašanja na seji predhodno postaviti, da se poročevalci lahko pripravijo na odgovor. Verjetno bi se tako lahko izognil problemom na inkriminirani sej. Citat, Alberta Einstein-a» Svet ni nevaren zaradi tistih, ki delajo slabo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo in ničesar ne storijo«, ki ga je lista LRVP uporabila v svojem pismu, je po moji oceni skrajno neprimeren in žaljiv za vse ostale člane Občinskega sveta, ki so predlog podprli. Tudi odhod in bojkot nadaljevanja seje nekaterih članov Sveta je po mojem mnenju pretirano dejanje, ki nikakor ne pripomore k vzpostavljanju nujnih in normalnih medčloveških dialogov in pri tem pozabljajo, da so kot izvoljeni predstavniki občanov dolžni skupaj sodelovati v dobro vseh. »Lepa beseda vedno dobro mesto najde« je slovenski pregovor, ki bi moral postati merilo med tako različno mislečimi kot postajamo Slovenci.

Župana osebno nisem še nikoli srečal in ga ne poznam. Mislim, da ne pripada nobeni politični stranki, zato tudi ni politično obremenjen. Spremljam njegove rezultate, ki pa so še kako vidni in opazni v času njegovih mandatov. Zato mu, kot navaden občan Vrhnike, dajem vso podporo pri njegovem delu. Jasno je, da vsi niso zadovoljni z uspehi, ki jih dosega z omejenimi sredstvi, ki so na razpolago. Očitajo mu tudi nekatere t.i. »zgrešene« investicije, ki pa se bodo lahko kaj kmalu izkazale kot pravilne. Želim mu, da bi še vnaprej uspešno krmaril med političnimi čermi, ki ga čakajo v pripravah za naslednje volitve.

Ja, pa še to, da uporabim svojo parafrazo na tekst pod sliko Jazonove pestj, ki so ga uporabili v LRVP: Jazon je le bil toliko vztrajen in je poslušal celo sejo, do konca; nato je « besno je zamahnil s pestjo, da je v skali pustil odtis mogočne pesti« (citat z internetne strani L

14.12.2016 ob 11:15:36 Odgovor Prekliči
Božo Verbič
Božo Verbič Se strinjam0 Se ne strinjam0
Sem navaden občan, hvala Bogu, popolnoma neposvečen v vsa zakulisna dogajanja vrhniške politične scene in kot berem tudi hudo skaljene medsebojne odnose naših izvoljenih občinskih predstavnikov ljudstva, kar župan opisuje v svojem prispevku. Nas, navadne občane, rekel bi, skoraj v obupu, poziva naj podamo svojo sodbo o teh dogodkih. Verjetno sem eden izmed redkih, ki je sledil njegovemu pozivu naj si ogledamo posnetke ta seje z namenom, da bi se seznanil z dejanskim dogajanjem. Priznam, da sem kaj kmalu tudi sam obupal nad samo dolžino in suhoparnim potekom seje. Sem pa zato obiskal še internetno stran LRVP ter prebral tudi njihovo dolgo, zelo podrobno obrazložitev nastalih problemov in se tako seznanil še z pogledom druge strani. Da ne bom izpadel enostranski. Tokrat pa bom ostal samo pri enem v dolgi vrsti očitkov namenjenih županu.

Vrhniška občina nima takih naravnih možnosti, kot jo ima sosednja, ko je na razmeroma lahek način ustanovila industrijske cone, kar ji prinaša kar lepe prihodke s katerimi lahno načrtuje nadaljnji razvoj in zadovoljuje svoje potrebe. Zato mora naša občina pač razmišljati v drugi smeri. Ena izmed teh smeri je turizem, saj imamo vrsto znamenitosti, ki so redke tudi v svetovnem merilu. In kot sem razbral iz nastale problematike je prav tu nastal problem. Sem rojen na Vrhniki, tudi zadnjih 52 let živim tu. Zato se lahko upravičeno sramujem nespornega dejstva, kaj se je v tem času sploh naredilo za sam turizem, predvsem pa za ureditev porečja Ljubljanice in njeno promocijo. To je samo ena izmed mnogi znamenitosti, ki jih premore Vrhnika; ostale so povsem v ozadju.

Zavedam se, da po propadu celotne vrhniške industrije, ki je včasih še kako bogatila občinski proračun, ni dovolj finančnih sredstev za izpolnitev vseh želja, ki jih imamo občani, zato samo pozdravljam namen župana, ki je pričel načrtovati tudi na tem področju. Mogoče sam način in organizacija dela župana nista dovolj jasna

14.12.2016 ob 11:14:04 Odgovor Prekliči
2 komentarjev
Stran


Naš časopis
Številka: 461
Izšla: 02.07.2018
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Julij 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
17.07.2018
Danes ni dogodkov.
19.07.2018 | Ostalo
Rimski tabor v Starem malnu
23.07.201 | Tečaji in delavnice
Počitniške Likovne Ustvarjalnice
19.07.2018 | Ostalo
Rimski tabor v Starem malnu
23.07.201 | Tečaji in delavnice
Počitniške Likovne Ustvarjalnice

Bodite prvi pri oddaji mnenja.