Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Tretji Festival kave

V soboto 26. maja je preko celega dneva v pravi poletni vročini na ploščadi pred Cankarjevim domom potekal 3. festival kave – kako prikladno, kajti Ivan Cankar in njegova črtica Skodelica kave, kot umetniška izpoved ljubezni do kave in do mame, je legendarna.
Dogajanje je vsebovalo vse prvine za lepo doživetje, saj poleg vrhunske kave pražarn kave, okusnih keksov in sladic, palačink in sladoleda, se je v avli kulturnega doma predstavila tudi umetnost in sicer v podobi ukrajinske umetnice Irene Yurchenko, ki je ustvarila iz kavnih zrn zelo domiselne izdelke, ter s filmskim programom in celo športom. Domiselna je bila že vstopnina, kajti za ceno dva evra sem prejel štiri degustacijske kupone, s katerimi sem lahko okušal vse predstavljene dobrote.

 

Escobar z Vrhnike

Glavno pozornost med kavami je požel Escobar. Gre za družinsko podjetje Escobar d.o.o. z Vrhnike (www.escobar.si), katerega ime predstavlja priimek ustanoviteljev; zakonca Escobar, Katja Escobar kot svetlolasa Slovenka in temnopolti mož Omar Escobar, ki je prišel pred sedmimi leti iz Hondurasa, Srednje Amerike, države, kjer so vajeni praženja kave kar na domačem štedilniku. V Hondurasu je Omar Escobar nekaj časa delal tudi na inštitutu za kavo, kjer je vodil oddelek za izvoz in tako pridobil tudi veliko znanja in izkušenj za prepoznavanje dobre kave. V Sloveniji ga kava ni zadovoljila in z življenjsko srčno izbranko sta ustanovila kavno znamko Escobar. Svojo prednost vidita v tem, da pražita majhne količine kave v skladu s povpraševanjem in tako zagotavljata svežino, kar se pozna pri polni aromi in okusu te črne opojno poživljajoče tekočine. Čeprav ima kava dolgi rok trajanja že v treh tednih izgubi svojo svežino. Pomembno je tudi ročno obiranje kavnih jagod, saj vse ne dozorijo hkrati -  ob strojnem obiranju se tako med obranimi znajdejo tudi nezrele jagode. Na kavno mešanico z imenom Escobar sta najbolj ponosna, gre pa za vrsto kav Arabica iz Indije, Afrike in Brazilije. V njej je mogoče občutiti okus temne čokolade, hruške in likerja. Poleg mešanic pražita tudi posamezne vrste kave z geografskim poreklom, torej z enega območja, kakor so kave po imenu Etiopija, Brazilija, Nikaragva in Honduras. Njuna najnovejša kava je Nikaragva - Un Regalo de Dios, kar v prevodu pomeni darilo od boga. In kako mi je Omar pripravil kavo na stojnici? Preko papirnega filtra z grobo mleto kavo je prelil v grelniku zavreto vodo in to počasi s krožnimi gibi, pri čemer so se sproščali mehurčki – po njih prepoznamo svežo in živo kavo!  Katja Escobar pa je pripravljala na sosednji stojnici turško kavo v klasični bakreni džezvi v »sand heaterju« oz. električnem grelniku s finim peskom, v katerega se džezva položi do treh četrtin višine.

 

Svetovni prvak v kuhanju kave

Letos je bil na festival kave povabljen svetovni prvak v pripravi kave v džezvi, grk  Konstantinos Komninakis, ki nam je predstavil in pokazal, da si lahko tudi v džezvi pripravimo vrhunsko skodelico kave. Bila je odlična! V sklopu festivala je bila v Sloveniji prvič na ogled celotna zbirka razstave 400 let posod za kavo. Ker smo Slovenci ljubitelji odličnih vin, so na festivalu potegnili vzporednice med svetovoma vrhunskih vin in vrhunskih kav, podrobneje smo spoznali dan in delo pridelovalcev kave. Za tiste željne spoznavanja novih okusov in somelierje so organizirali tudi profesionalno okušanje kave (cupping).V kinodvorani v filmu The Coffee Man je bila predstavljena življenjska zgodbe Saše Sestica, ki je kot vojni begunec moral zapustiti Bosno in se v Avstraliji s svojo predanostjo kavi uspel uveljaviti kot svetovno znani barista oziroma strokovnjak na področju priprave kave.

 

Želodova kava

Posebno mesto med ponudniki je imela stojnica nekdanjega rudarja, ki je po odhodu v pokoj našel svoje poslanstvo v želodovi kavi -  Žiga Lovrec, s.p.,  iz Velenja, ki je predstavljal svojo certificirano ekološko kavo praženo iz želoda, ječmena in cikorije, in sedaj uživa v iskanju najbolj okusne formule mešanice sestavin. Njegov recept za okusno kavo je počasno praženje in hitro ohlajanje. Kavni nadomestki so brez kofeina in ne zakisajo telesa, zelo dobro so njegovo ekološko kavno mešanico sprejeli vsi, ki imajo težave z želodcem in jim klasična kava ne ustreza. Njegov novi izziv pa je kava iz fig, kjer pa računa na pomoč in nasvete primorskih babic.

 

Torej, kljub temu, da je kava čisti vsakdan, najmanj strupena droga med ostalimi vsakodnevnimi poživili, je bila s tem festivalom njena prisotnost v naših domovih še bolj potrjena in ja, sejem, ki ga je organiziral Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, je bil še kako živ!

 

Sebastjan Vehar, foto: SV

Oglejte si tudi