Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Vrhniška turistična trojica

Nedelja je res lepa, sončna, brez oblačka. Ura je 11.30 in peljem se po Tankovski cesti od Štirne proti Stari Vrhniki. Avtomobilov je cel kup na obeh straneh ceste nekje do travnatega nogometnega igrišča ob Tankovski. Res je lepo videti tako število turistov, ki obiskujejo vrhniško hišno goro – Planino.

Planina je uspešen projekt. To kaže prav gneča jeklenih konjičkov ob Tankovski cesti. Od prenove stolpa, sončne plaže, do planinske koče, kjer zanesljiv oskrbnik ponuja to kar nedeljski izletnik potrebuje: pijačo in jedačo, sladke štruklje in domačnost. Otroci pa lahko viške energije sprostijo na novih igralih. Planina je res zacvetela in upam, da se ta cvet še dolgo ne ospe. Ob ureditvi Tankovske bi bilo potrebno urediti še parkirna mesta ob cesti, saj nedeljski turist ne pride z avtobusom. 

Malo nižje se mirno prebuja Star Maln, ki ga budi trud in požrtvovalnost članov TD Blagajana. Urejajo kočo, kopališče, od lani pa lahko znova prisluhnemo mlinskemu kolesu. Člani si prizadevajo, da bi v prihodnosti tam stal tudi pravi »maln«. To je oaza miru in bi moralo tako ostati. Avtomobili, avtobusi in druga motorna vozila ne spadajo v dolino potoka Bele. Ustrezna rešitev bi bila zaprtje ceste za promet (seveda bi bila pot prosta za lastnike parcel, dostavo, invalide in ostarele) ter možen najem električnih koles pri Štirni ali pa turistični vlakec ob nedeljah in praznikih.  

Ostane nam samo še Močilnik.

Hvaležni smo lahko županu in občinski upravi, da je odkupila del stavbe v kateri deluje skrajno neprimerna javna hiša, ki se tako poslavlja iz spečega bisera. Čas pa je, da se začnemo vrhniški občani pogovarjati o skupni viziji Močilnika, o njegovi vsebini, ki naj bo lice vrhniške občine. Predlagam in upam, da bomo s pomočjo občinskega odbora Nove Slovenije organizirali javni posvet o Močilniku, na katerem bi lahko interesirana javnost in društva podala predloge in svoje interese o vsebini Močilnika.

Torej: imamo odlično Planino, prebujajoči se Star Maln in pa Močilnik, ki je še v komi. Vendar lahko vse te destinacije zacvetijo v t.i. Vrhniško turistično trojico.

Lepo teden vam želim, 

Jošt Cankar, občinski svetnik Nove Slovenije 

 

(Članek izraža stališče avtorja)

Oglejte si tudi