Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Kam z odsluženimi električnimi in elektronskimi napravami?

Najbrž si nihče več ne predstavlja življenja brez številnih električnih in elektronskih pripomočkov, ki so postali del našega vsakdana. Prav te naprave in aparati so ena najhitreje rastočih vej potrošnje v svetu. Zaradi velikega povpraševanja, nenehnih izboljšav in široke ponudbe novih proizvodov se iz leta v leto povečuje tudi količina odslužene opreme. Leta 2013 je bilo v Sloveniji prodanih kar 28.493 ton teh proizvodov, medtem ko smo na drugi strani ločeno zbrali le 8.539 ton tovrstne odpadne opreme.

Vestno ločevanje in pravilno oddajanje odsluženih električnih in elektronskih naprav ima številne pozitivne učinke, zato je zelo pomembno, da se vsi potrudimo in poskrbimo, da čim manj odpadkov konča svojo pot v črnih zbiralnikih, torej med mešanimi komunalnimi odpadki. Samo tako bomo prispevali k številnim pozitivnim učinkom in se izognili morebitnim nevarnostim, ki bi sicer lahko ogrožale okolje in naše zdravje. Ko ločeno in pravilno oddajamo odslužene naprav in opremo, prispevamo torej k:

-          zmanjšanju količine neuporabnih odpadkov, ki končajo svojo življenjsko pot na odlagališčih z omejenimi kapacitetami;.

-          zmanjšanju potreb po novih primarnih materialih za nove izdelke;

-          ustvarjanju novih delovnih mest v procesu zbiranja, recikliranja in ponovne uporabe odpadne opreme in naprav;

-          zmanjšanju nevarnosti za okolje in za ljudi, saj jim materiali, iz katerih so določene naprave ali njihove komponente lahko škodujejo, če jih ne odstranimo pravilno;

-          zmanjšanju količine energije, porabljene za ustvarjanje novih izdelkov. Posledično so tudi učinki onesnaževanja okolja bistveno manjši.

Kam torej z odsluženimi električnimi in elektronskimi napravami?

Prinesete jih lahko v Zbirni center Vrhnika Javnega podjetja Komunalnega podjetja Vrhnika, in sicer od ponedeljka do sobote med 8. in 14. uro ter ob sredah med 8. in 17. uro. Ob nakupu nove naprave pa staro lahko prepustite kar prodajalcu, vendar le, če gre za enako ali podobno napravo (mali gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, TV-zasloni itd.).

Ker vam želimo oddajo manjših odsluženih naprav (slušalke, računalniške miške, mobilni telefoni, tablice itd.) še olajšati, smo v sodelovanju z www.ozavescen.si za vas pripravili priročne škatle, v katere jih boste lahko odlagali, ko jih ne boste več potrebovali; tako, kot ste do zdaj lahko oddajali izrabljene baterije. Nove škatle bodo nameščene na vidnih mestih, v vseh vrtcih in šolah v občinah Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika.

Potrudimo se, da bodo naše občine tudi v prihodnje tako uspešno ohranjale čisto in k trajnostnemu razvoju usmerjeno okolje.

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o., in www.ozavescen.si

Oglejte si tudi