Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Je gradnja prizidka Zdravstvenega doma velika projektna napaka ?

15. 10. 2017 smo na spletni strani Liste za razvoj vrhniškega podeželja prvič objavili informacijo z naslovom »Podpisana pogodba za gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika« in vas v njej seznanili, da je župan občine Vrhnika dne 11. 10. 2017 z izbranim izvajalcem AS-Primus podpisal pogodbo o gradnji prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika, ki naj bi bil končan do septembra 2018.

V tej in v vseh drugih informacijah, ki so sledile, smo vas seznanjali tudi o vseh nejasnostih, ki so se od samega začetka izvajanja tega projekta pojavljale v zvezi z samo vrednostjo te investicije in njeno neskladnostjo s predpisi, to je z Uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ.

Ob tem smo ves čas poudarjali, da ni vprašanje, ali potrebujemo večji in sodobnejši Zdravstveni dom, ker ga brez dvoma potrebujemo.  Vprašanje, ki se je ob tem ves čas zastavljalo je bilo, ali ga res potrebujemo za vsako ceno in na  način, na katerega že dlje časa, kot ugotovljeno nepravilnost pri vodenju projektov v občini, opozarja Nadzorni odbor občine Vrhnika.

Glede na zadnja dogajanja pa lahko žal ugotovimo ali vsaj upravičeno sklepamo, da je vprašanje ali bomo, oziroma kdaj sploh bomo dobili nov Zdravstveni dom, še kako na mestu, še večje vprašanje pa je, za kakšno ceno, ki jo bomo plačali vsi občani in občanke, ga bomo na koncu v resnici dobili.

Kot je znano, je izvajalec tako prizidka Zdravstvenega doma, kot tudi prizidka Osnovne šole Antona Martina Slomška, to je podjetje As-Primus, v velikih težavah. Neuradno naj bi bil celo v stečajnem postopku in naj bi šel v kratkem v stečaj. In če bo gradnja prizidka osnovne šole, vsaj kaže tako,  končana v roku in 3. septembra  odprt in varen za otroke in zaposlene, je v primeru gradnje prizidka Zdravstvenega doma zadeva povsem drugačna.

Ob tem, da je prvotne prostore v času gradnje prizidka med drugim tudi poplavilo in da zaposleni delajo s pacienti v težkih pogojih, dela na gradbišču že nekaj časa stojijo, delavcev izvajalca  pa na njem več ali manj ni.  Še največja sprememba v zadnjem času je reklamni napis na gradbišču, iz katerega je mogoče sklepati, da je dela prevzel drug izvajalec, to je podjetje Grading, ki pa bojda tudi ni v najboljši kondiciji in ki naj bi dela izvajal v organizaciji  osnovnega izvajalca, to je podjetje As-Primus.

Je pa povsem jasno, da gradnja prizidka Zdravstvenega doma niti slučajno ne bo končana v roku, verjetno pa je ob vsem  tem dogajanju bolj ali manj jasno tudi to, da že tako previsokih 2.127 EUR za m2 prizidka - glede na pogodbeno vrednost in brez opreme, na koncu morda ne bo dovolj.

Prav tako ni jasno tudi to, zakaj vodstvo občine Vrhnika oziroma direktor Zdravstvenega doma, od katerega občanke in občani pričakujemo vsaj kratko pojasnilo dogajanj in zapletov v zvezi z izvajanjem te investicije, molčijo in tega pojasnila ne dajo.

Ob vsem tem se je treba zavedati, da seveda - milo rečeno,  ni prav, če projekt ni pripravljen celovito in kakovostno ter v skladu s predpisi, kot tudi ni prav, če dela ne potekajo po terminskem  načrtu. Vendar ni vseeno, ali se to dogaja pri gradnji na primer manjšega parkirišča, ali pa do tega prihaja pri pripravi in izvajanju tako občutljivega projekta, kot je prizidek Zdravstvenega doma.  In vse to le zato, ker projekt ni bil pripravljen tako, kot bi moral biti in ker vse variante rešitev,  kot to zahtevajo predpisi, in ki lahko vplivajo na sam potek njegovega izvajanja, pa tudi predlogi in pripombe v zvezi s tem, niso bile  upoštevane, ali poenostavljeno rečeno, ker je bil slabo pripravljen.

Posledice takega ravnanja pa čutimo vsi, še najbolj pa zdravstveno osebje in njihovi pacienti, kar smo lahko v vsakem trenutku mi vsi. To pa je zelo, zelo narobe !

 

mag. Viktor Sladič, predstavnik Liste za razvoj vrhniškega podeželja in občinski svetnik

http://lista-za-razvoj-vrhniskega-podezelja.org

Oglejte si tudi