Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

70 let DU Vrhnika obeležili z razstavo - Zlata plaketa za društvo

Vrhnika, 1. junij – Društvo upokojencev Vrhnika v letošnjem letu praznuje 70. obletnico obstoja. Dogodek bodo obeležili še z dvema mejnikoma, zbornikom in posebno svečanostjo, prvi pa je bil tokratno odprtje razstave »S čipkami in voščilnicami so dnevi lepši«.
Ena prvih prireditev v društvu po koncu strogih zajezitvenih ukrepov je na vrt društva v lepem sončnem vremenu zvabila kar veliko članov, med drugim sta se zbranim pridružila tudi Vera Pečnik, podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), in Branko Suhadolnik, vodja Komisije za tehnično kulturo pri ZDUS. Pečnikova je društvu ob visokem jubileju podelila zlato (veliko) plaketo ter izrekla čestitke. Suhadolnik pa je poudaril pomen rokodelske kulture, ki jo ohranja društvo, in jo prenaša na mlajše rodove. Društvo je namreč pripravilo razstavo klekljanih izdelkov, večinoma nakita, prtičkov in podob. Kot je dejala mentorica klekljarske skupine Ivica Česnik, klekljajo že sedemo leto zapred, večina izdelakov pa nastaja doma. »Delo j ezanimivo, ustvarjalno in polno novih izzivov. Večinoma kleklja vsaka zase doma, le zahtevnejše projekte in nove tehnike vršimo v društvenih prostorih. Vsaj enkrat letno pripravimo razstavo svojih izdelkov.« Poleg klekljanih izdelkov so si lahko obiskovalci ogledali tudi voščilnice izdelane v različnih tehnikah, ki jih članice pripravijo v stotinah, če ne tisočih. Stanka Gerbec, ki je predstavila dejavnost izdelovanja voščilnic, je dejala, da pri gre pri tem za dvojno nagrajevanje: prvič ustvarjalno delo bogati ustvarjalko, drugič pa voščilnica nekomu polepša dan. 

Na prireditvi je zbrane nagovorila tudi predsednica društva Elica Brelih, ki je predstavila »naših 70 let« in izrazila zadovoljstvo, da društvo po sedmih desetletjih še vedno deluje. Leta 1950 je namreč 23 posameznikov in posameznic začelo razmišljati o upokojenskem društvu in leto dni kasneje (10. julija 1951) tudi realiziralo željo. »V vseh teh letih se je članstvo samo še povečevalo. Hvaležna sem vsem predhodnikom, ki so nam pustili bogato zapuščino, da lahko razvijamo dejavnosti, ki so v prid našim članom.«

Prireditev je bila tudi kulturno obarvana. Za to so poskrebeli Stanka Grbec in Marta Rijavec, ki je tudi povezavala prireditev. Nastopila sta še Breda Janjić z recitacijo o klekljanju Julke Fortuna in Smiljan Ogorelec na harmoniki.

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi