Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Kapljica – petnajsti oddelek vrtca

Na deževni ponedeljek, 11. marca, je borovniški vrtec tudi uradno dobil svoj petnajsti oddelek, ki so ga – kako pripravno – poimenovali Kapljice. Občina, soočena s hudo prostorsko stisko v vrtcu, se je lani odločila in investirala dobrih 45 tisoč evrov v prenovo in prilagoditev nekdanjega pediatričnega dela zdravstvene postaje za varstvo otrok. Projekt se je malce zavlekel, tudi na račun dotrajane napeljave objekta, ki bi znal še dvigniti ceno investicije, a gre navsezadnje za nujno zadevo, ki nas neizogibno čaka v bližnji prihodnosti. Šepeta se celo o 300 tisočakih težki dodatni investiciji v več kot pol stoletja staro stavbo.
A vrnimo se k desetim nasmejanim malčkom in njihovim staršem, ki jih je v novih prostorih prvi šolski dan obiskala skorajda kompletna občinska uprava z županom na čelu, pa ravnatelj s pomočnico in, da bi se počutili karseda dobrodošle, jim je prišel zapet še vrtčevski pevski zbor. Župan Bojan Čebela je ob tem s ponosom ugotavljal, »da smo združili vso iznajdljivost, znanje in pa sredstva pri otroškem bumu, ki ga imamo. Ne želim si, da bi se ustavil. Bo pa zelo težko zadostiti vsem potrebam in željam, da bomo lahko izvajali varstvo v takšnem obsegu in takšni kvaliteti. Tole je zasilna rešitev, ki pa je, moram reči, kar nadstandardna. Ta hiša nam daje varno zavetje za vaše malčke. Upam, da se bodo tako osebje kot tudi otroci in starši tu notri počutili dobro.«

Po predvidevanjih bo skupina do junija dosegla svoj maksimum, štirinajst otrok, nakar bo treba spet iskati nove rešitve. V igri je več scenarijev. Po enem bi šli nemudoma v projekt izgradnje prizidka vrtca in združitev vseh oddelkov na enem mestu. Kar bi bilo po mnenju ravnatelja Daniela Horvata tudi najbolj racionalno. Spet po drugem bi najprej uresničili projekt knjižnice in v njene prostore začasno selili vsebine glasbene šole, s tem pa sprostili obstoječe vrtčevske prostore. Vse ob hkratnem zavedanju, da je pretesna tudi osnovna šola in da predvideni prizidek, ki naj bi bil dokončan šele prihodnje leto, ne bo povsem rešil težav. V regiji so vedno glasnejši pozivi k uvedbi celodnevne šole, kar je Borovnica nekoč že poznala.

A vrnimo se k zdravstveni postaji. Župan je zagotovil, da so pri prenovi prostorov sledili zdravstvenim normam in da je kadarkoli, če se le ti sprostijo, v enem samem tednu možna sprememba namembnosti. Nad idejo ponovne pridobitve pediatra ali morebiti fizioterapevta občina menda še ni obupala.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi