Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

KAČE, GASILCI IN STAR MALN

 

Kaj imajo te stvari sploh skupnega? Ja Župnijski vrtec! Eni so prišli k nam, k drugim smo šli mi. Prvi teden v oktobru so nas obiskale eksotične živali. 4. oktober je namreč svetovni dan živali kot tudi god sv. Frančiška, ki je zavetnik živali. Obiskala nas je gospa Nika iz društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Otroci so tako lahko pobožali kačo, pajka, kuščarja, želvo ipd. Nekateri so bili pogumni, drugi so bolj previdno potipali, nekateri pa raje sploh niso božali in so le opazovali. Na koncu so lahko pobožali še morskega prašička, ki je bolj mehak in prijeten na otip. No, ena deklica je nato razlagala, da smo božali morskega konjička… podobno ime, a čisto druga žival.

V prvem tednu smo se v popoldanskem času s starši odpravili na orientacijski pohod preko Močilnika. Po uspešno opravljenih nalogah, so udeleženci dobili zlate medalje. Nekaterim starejšim otrokom je bila pot tako všeč, da so naloge opravili kar dvakrat. A so vseeno dobili le eno medaljo.

Še en izlet s starši smo imeli v tem mesecu. Ta je bil kolesarski. S kolesi in nekateri s poganjalčki smo jo mahnili v Star maln. Da smo si povrnili izgubljene moči in kalorije, smo jih tam nadoknadili s piškoti in čajem. Pot nazaj ni bila tako naporna. Klance navzdol je lažje premagati.  

Kapljice in Zvezdice je obiskal terapevtski kuža iz Zavoda PET (pasja enota terapevtov). Otroci so ga lahko božali, krtačili in mu razdelili priboljške. Če se je na začetku držal kakšen otrok bolj nazaj, so proti koncu vsi hodili k njemu in ga božali.

Ker je oktober mesec požarne varnosti, je veliko skupin ta mesec posvetilo gasilcem. Ena vzgojiteljica je prinesla v vrtec celotno gasilsko opremo in smo jo lahko preizkušali. Ena od deklic se je pohvalila, da ima gasilsko verižico. (Če slučajno niste vedeli, da je to nujen del gasilske opreme.) Iskre, Plameni in Utrinki so šli na Verd, kjer so si lahko ogledali gasilsko vozilo in njegovo opremo. Zvezdice pa smo obiskale gasilski dom na Vrhniki. Tam so nam razkazali opremo, prostore in gasilska vozila. Zvezdice smo poleg gasilcev raziskali tudi reševalce in policiste. Na policijski postaji so nas tako čisto zares zaklenili v zapor. Sicer le za nekaj sekund a otrokom je bilo vseeno zelo zabavno. Policist jih je (kdor je seveda želel) tudi vklenil v lisice in nam razkazal svojo opremo. Tudi v policijski avto so lahko šli. Lučke in sirena pa so bile sploh zanimive. Obiskali smo tudi urgenco Zdravstvenega doma Vrhnika in Reševalno postajo. Tako smo si lahko ogledali tudi urgentna vozila in njihovo opremo. Poleg tega, da vse tri (gasilce, reševalce in policiste) pokličemo v nujnih primerih, imajo še nekaj skupnega. Pri vseh smo lahko pomerili njihove čelade.

25. in 26. oktobra so imeli v  bivši vojašnici na Stari Vrhniki dneve odprtih vrat. Obiskali smo jih Zvezdice, Plameni, Iskre, Sončki in Utrinki. Tam smo srečali še gasilce s Stare Vrhnike, ki so nam pokazali opremo, ki jo uporabljajo za reševanje ljudi, ki so ob prometnih nesrečah ujeti v vozilih. To je bilo zanimivo, kako velike škarje imajo! Ogledali smo si še dirkalne avtomobile, vojaki pa so nas po licih namazali s kamuflažno barvo in preizkusili smo lahko njihov šotor. Zanimiv in zabaven dan.

Še enega projekta smo se lotili v oktobru. To je projekt Beli zajček v sklopu projekta Trajnostna mobilnost. Ta mesec smo se ga lotile Zvezdice (za en teden) in Lune (za dva tedna). V tem času je bil cilj, da čim več otrok pride v vrtec na trajnostni način (peš, s kolesom, z javnim prevozom) in s tem pomaga očistiti zajčkov kožušček, ki je umazan od izpušnih plinov. No, z rekreacijo pa poskrbimo tudi za svoje zdravje. Pa vi, skrbite kaj za svoje zdravje? Jeseni je pametno podkrepiti svojo odpornost. In kako vemo, da je jesen. Jaz bi rekla, da zato, ker se je listje obarvalo in odpada z dreves. Ko pa sem otroke vprašala, zakaj odpada listje z dreves, so mi pojasnili, da zato, ker piha veter. No, temu nisem mogla oporekati.

Ja, naš oktober je bil pisan in razgiban. Tudi vam želimo razigrano jesen.

Monika Kastelic

Oglejte si tudi