Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Podelitev občinskih priznanj: »So gonilo, zgled in navdih«

Vrhnika, 10. maj – Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku je župan Daniel Cukjati podelil občinska priznanja in pohvale zaslužnim posameznikom in organizacijam. Ker je letošnje leto razglašeno za evropsko leto mladih, so program oblikovali mladi – učenci glasbene šole in osnovnih šol.
Slavnostni govornik je bil župan Daniel Cukjati, ki je spomnil na veličino Ivana Cankarja, čigar rojstni dan si je občina pred leti izbrala za občinski praznik. »Vendar naše družbe ni oblikoval samo Ivan Cankar, ampak tudi posamezniki in organizacije. Njim v zahvalo vsako leto podeljujemo občinska priznanja,« je dejal Cukjati v svojem govoru in naštel prejemnike priznanj. »Vsem čestitam, naj bodo priznanja v zahvalo in spodbudo. So gonilo, zgled in navdih. Sem pa v času svojega županovanja spoznal tudi številne posameznike, ki jih ni na seznamu prejemnikov priznanj, a so s svojim poklicnim in prostovoljnim delom veliko doprinesli k razvoju in dobrobiti Vrhnike. To so direktorji in direktorice javnih zavodov ter njihovi zaposleni, različna društva, Civilna zaščita in konec koncev tudi zaposleni na občini, ki so večkrat po krivici spregledani.« Še posebej pa je župan izpostavil dve vodji zavodov, in sicer Polonco Šurca Gerdina, ravnateljico OŠ Ivana Cankarja, ki je kljub težavam z epidemijo uspešno sodelovala pri gradnji prizidka in obnovi šole ter Mileno Končina, direktorico Doma upokojencev Vrhnika, ki je s svojimi zaposlenimi bila prvo bojno vrsto v času epidemije ter uspela pripeljati na Vrhniko dve novi domski enoti. »Za dobrobit Vrhnike pa ni zaslužen samo javni sektor, ampak tudi gospodarstvo. To so številni uspešni podjetniki in obrtniki, ki ne omogočajo samo delovnih mest, ampak del svojih prihodkov namenjajo tudi lokalni skupnosti. Vsem skupaj iskrena hvala.«

V nadaljevanju je župan s kuliso multivizije Lade Jakša podelil pohvalo in občinska priznanja zaslužnim posameznikom in organizacijam. Pohvalo je prejelo Muzejsko društvo Vrhnika, bronasto Cankarjevo plaketo Janez Kogovšek in PGD Podlipa Smrečje, srebrno plaketo prostovoljni gasilski društvi Blatna Brezovica in Bevke ter prevajalec in pesnik Jože Brenčič.

Uro in pol trajajočo prireditev so kulturno obogatili mladi: učenci Cankarjeve in Slomškove osnovne šole in Glasbene šole Vrhnika. To so bili: Pia Govekar, Luka Maklin, Andrej Velkavrh, Meta Hočevar, Ana Biček, Iza Malovrh, Žaklina Prebil, Teo Žabot, Nino Koritnik,

Ajda Jelovšek (Olga Zalokar – klavirska spremljava), Tarisa Debevec, Tiana Debevec in Neža Humej. Prireditev, ki so ji s slovesnim mimohodom dali poseben pečat lokalna društva in organizacije, je povezovala Sanja Rejc.

 

Gašper Tominc

 

 

Bronasta plaketa

PGD Podlipa – Smrečje letos praznuje 100 - letnico delovanja. Društvo je bilo ves ta čas veliko več kot le protipožarna varnost, ampak je bilo vedno tudi vezno tkivo med krajani na različnih področjih. Društvo je ob naravnih in drugih nesrečah vedno priskočilo na pomoč krajanom, v primeru klica po pomoči pa tudi v druge regije po državi. Posebno pozornost namenjajo mladim in tekmovalnim ekipam, ki s svojimi dosežki dvigajo ugled društva.

 

Janez Kogovšek je dolgoleten član Sveta KS Ligojna in aktiven občan. Delovne obveznosti izvaja strokovno in korektno. Je marljiv, natančen in zanesljiv sokrajan in občan, ki je vedno pripravljen priskočiti na pomoč tako na poklicni kot osebni ravni. Ima poklicne in organizacijske sposobnosti, tako da uživa veliko zaupanje krajanov.

 

Srebrna plaketa

PGD Blatna Brezovica - Mineva sto let od ustanovitve društva, ki je že leto dni po ustanovnem sestanku začelo graditi gasilski dom. Ta je bil z gledališkim odrom več kot le stičišče gasilcev. Društvo je ves čas stremelo k čim boljši tehnični opremi in hkrati za izobrazbo svojih članov. Ob naravnih in drugih nesrečah so se vedno odzvali klicu po pomoči, člani pa so na vrhniškem koncu znani tudi kot odlični organizatorji velikih veselic in tisti, ki radi sodelujejo pri različnih aktivnostih v krajevni skupnosti.

 

PGD Bevke praznuje 110. obletnico delovanja. Od samega začetka je stremelo k razvoju in napredku, zato mu tudi obe vojni vihri nista prišli do živega. Dobro strokovno izobraženi gasilci so vedno poskrbeli za dobro in uspešno ukrepanje ob intervencijah. Že od nekdaj vlagajo veliko truda v vzgojo mladih gasilcev in gasilk - tudi v obliki priprave ekip za gasilska tekmovanja, kjer posegajo po najvišjih mestih.

 

Jože Brenčič že od zgodnje mladosti goji ljubezen do pisanja pesmi in slovenskega jezika nasploh. Najprej je pisal pesmi v obliki rime, pozneje v prostem stihu. Avtor ocenjuje, da je napisal okoli tisoč pesmi, s 600 od njih pa je sodeloval na različnih festivalih in natečajih poezije. Pesmi so izšle v številnih zbornikih, tako v Sloveniji kot v državah bivše Jugoslavije in še kje. Jože Brenčič vrsto let tudi prevaja lastna literarna dela in dela tujih avtorjev iz srbskega jezika v slovenski in obratno. Za svoja dela je prejel številna priznanja, domača in mednarodna.

 

Županovo priznanje

Muzejsko društvo Vrhnika obeležuje 30 - letnico delovanja. V tem času je opravičilo svoj namen ustanovitve: domoznanstvo, založništvo, zbiranje in ohranjanje informacij o Vrhniki, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, postavljanja spominskih obeležij pomembnim Vrhničanom, prirejanje razstav, izobraževalnih ekskurzij ... Največji doprinos društva kraju so zagotovo Vrhniški razgledi, to je zgodovinski zbornik, ki izhaja od leta 1996. Letos bo izšla že 22. številka. Pomemben dosežek društva je tudi izdelava projektne naloge Muzej Vrhnika, ki je ena od glavnih spodbud za Doživljajsko razstavišče Moja Ljubljanica.

 

 

Oglejte si tudi