Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
30°C
17°C
JUTRI
31°C
17°C
2603

Vrhniška sramota

Biser vrhniške naravne dediščine stoji na koncu poti grškega junaka Jazona, oziroma na izviru reke sedmerih imen. Reke, zaradi katere je Vrhnika postavila celo muzej s stalno razstavo Moja Ljubljanica, kjer je na ogled delček najdenih zakladov. Muzej s katerim bi Vrhnika pokazala Sloveniji zaklade Ljubljanice. Lepote izvirov, legendo o Jazonu, katerega ladja krasi vrhniški grb in zaklade, ki so jih v desetletjih našli v reki. Na največji eksponat, ki bi moral biti razstavljen že dobro leto, na žalost še čakamo.  Muzej, katerega dvig drevaka in notranja ureditev je stala približno 1.300.000,00 €. Velika sredstva smo in še vlagamo v to, da kažemo kaj je nekoč bilo in kaj se je dogajalo v naši bližini.

Popolnoma drug odnos pa imamo do tistega, kar je dejansko osrednja nit vseh teh vlaganj. Poleg tega, da dovoljujemo kemične obrate ob biseru, ki je državnega pomena, ima občina po mojem mnenju zelo mačehovski odnos do bistva naše zgodbe. Izvir Močilnik je postal vrhniška sramota. Črna pika na zemljevidu. Nekoč obljuden in obiskan kraj vrhničanov, plezalcev, sprehajalcev, šolskih otrok in ostalih gostov, ki so občudovali naravo,je  postal kraj divjega zaraščanja in »divje zabave« v »wellnes centru«.

Večkrat smo spraševali kdo je kriv, zakaj se nič naredi in zakaj občina gostinskega dela ne odkupi, da bi lahko pripeljala takšno dejavnost, ki bi bila sprejemljiva širšemu krogu obiskovalcev. Na lanskoletni seji občinskega sveta sem sam predlagal, da občina odkupi gostinski objekt (450.000,00 €). Odgovor občine je bil pričakovan in sicer, da ni sredstev v proračunu. Pustimo to, da so sredstva za pravljično pot v Bevkah v višini 80.000,00 in da naj bi bila v letu 2018 sredstva za obnovo bevške vaške tehnice v višini 160.000,00 €.

Lahko, da v danem trenutku občina res ni imela sredstev, vsekakor pa ima občina možnost uveljavljanja predkupne pravice za vse parcele okoli Močilnika. Na takšen podan predlog, občina ni izkazala pripravljenosti. Še več. Pred časom naj bi občina celo podaljšala obratovalni čas zdajšnjemu najemniku gostinskega dela »FKK Wellnes centra«. Zakaj takšno postopanje občine ne vem. Večkrat smo na občinski seji slišali, tudi s strani predstavnika turističnega društva Blagajana, da največji lastnik Močilnika in okolice ni pripravljen sodelovati. Pred leti sem še verjel tem razlagam, dokler ne izvem, da naj bi lastnik Bricelj dobil vse sodne spore z omenjenim društvom, dokler mi omenjeni lastnik ni predstavil idejne rešitve Močilnika in da bi takšna rešitev resnično pripomogla k povečanju turistične dejavnosti. Omenjeni lastnik je pripravljen npr. investirati v avtokamp, glamping, plezalne stene, adrenalinski park, sprehajalne poti… , če mu bo občina seveda to dovolila. Trenutno ne vidim, da bi imela občina oziroma trenutna oblast interes, verjamem pa, da bo nekoč volja in da se bo sramota tudi rešila. Morebiti že čez leto ali dve. Do takrat pa bo reka tekla mi pa opozarjali in predlagali rešitve.

 

Za OO SDS

Daniel Cukjati

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi