Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
30°C
20°C
SOB.
29°C
16°C
Deli
15884

Bazen na Vrhniki

Že trinajsto leto Vrhnika nima delujočega bazena. Bazena, ki se ga je moralo zapreti ker ni zadoščal minimalnim higienskim in ostalim standardom. Sodeč po prej zapisanem občina že trinajsto leto meni, da bazena ne potrebuje in posledično nima rezerviranih sredstev za izgradnjo novega. S tem se delno strinjam in menim, da imajo prioriteto pri izgradnji občinske infrastrukture vrtci, šole, zdravstveni dom. Ko so zadoščene osnovne potrebe, pa so pa na vrsti objekti, ki najprej služijo nam, ki tukaj živimo in jih uporabljamo ter šele nato obiskovalcem oziroma turistom. Od tu dalje pa se moji pogledi na razvoj občine razlikujejo od tistih, ki imajo škarje in platno.

Pred dobrim letom je občina pompozno odprla »Doživljajsko razstavišče Ljubljanica«. Gre za klasično muzejsko razstavo eksponatov, ki so bili najdeni v Ljubljanici ter za zgodovinski pregled razvoja Vrhnike v navezavi na Ljubljanico (mimogrede, večkrat slišim, da razstavljamo smeti, ker zadnji del razstave vsebuje kanalizacijske cevi, straniščne školjke in zabojnike s smetmi). Za ureditev objekta in razstave (vključen delež nakupa stavbe, energetske sanacije in zunanje ureditve) je bilo namenjenih več kot 2 milijona evrov. Občina je prispevala približno polovico . Za vsako obratovalno leto razstavišča bo občina – če bo stanje tako kot trenutno je - namenila dodatnih 100.000,00 € oziroma 80.000,00€. Ko je občinski svet sprejemal odločitev o izgradnji nam je bilo v investicijski dokumentaciji predstavljeno, da bo občina participirala pri ureditvi razstave samo dobrih 60.000,00€, pri kritju letnih stroškov pa okoli 20.000,00€. V kolikor bi svetniki poznali prave številke menim, da ne bi šli v takšno zgodbo.

Sprašujem se, če smo res tako bogata občina, da se gremo tako drago investicijo, ki nas bo za nameček še letno zelo drago stala. Mar ne bi bilo smotrneje vlagati v objekte, ki bi najprej služili nam – Vrhničanom? Eno izmed takšnih je kopališče. Poglejmo recimo Radlje ob Dravi, katerih kopališče sem obiskal poleti. Občina, ki šteje dobrih šest tisoč prebivalcev (Vrhnika jih ima dobrih 16.600), je pred dvema letoma zgradila novo kopališče - naravni bazen, kar pomeni, da se voda čisti s pomočjo rastlin in peščenih filtrov. Poleg bazena so bile zgrajene garderobe, lokal, tobogan, pomoli, plaža…. Zanj je občina odštela 1,26 mio evrov, od katerega ji je skoraj tričetrt primaknila Evropa (800.000,00 €). Obratovalne stroške pokrivajo z vstopnino. Prepričan sem, da bi občani, v kolikor bi imeli možnost, izbrali kopališče in ne muzeja. Z razliko do cene muzeja, pa bi lahko naredili nov garderobni objekt s skladišči in lokalom v Športnem parku Vrhnika. Vrhnika, ki je skoraj 3x večja od Radelj ob Dravi, si zasluži kopališče, kjer bi lahko preživljali del naših počitnic. Prepričan sem tudi, da bi kopališče v kombinaciji z avtokampom, privabilo več turistov, kot Doživljajsko razstavišče Ljubljanica.  

 

Daniel Cukjati, Občinski svetnik SDS Vrhnika

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 1

Oglejte si tudi