Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Tomos sekcija Blatna Brezovica - Sinja Gorica

Nekaj časa je že minilo odkar smo se nazadnje oglasili v Našem časopisu, zato so me nekateri naši »feni« ki spremljajo naše izlete vprašali, če smo še aktivni. Seveda smo in na kratko bi vam opisali izlete ki smo jih izvedli v letu 2021 in 2022.

Rogaška Slatina 2021

Takoj po ukinitvi korona ukrepov 2021 smo prvo soboto v mesecu juniju organizirali izlet v Rogaško Slatino. Veseli, ker se ponovno lahko uradno družimo, smo s 24 motorji in dvema spremljevalnima voziloma krenili iz Bl. Brezovice preko Škofljice, Grosuplja do Muljave, kjer smo imeli prvi postanek. Po ogledu »desetega brata« smo krenili naprej do Novega mesta, kjer smo si ogledali lepote bregov Krke.  Pot smo nadaljevali ob reki preko Otočca in Kostanjevice na Krki. S poznanstvi Simona Ogrina, smo se ustavili v zidanici v kraju Podbočje nad Kostanjevico na Krki, kjer je prijazna  družina Baznik poskrbela za lakoto in žejo. Preko Brežic, Bistrice ob Sotli (zaradi zapletov na meji smo spustili Kumrovec) in Podčetrtka smo pripeli v Rogaško Slatino. Po ogledu mesta smo krenili v kraje, kjer je preživel otroštvo poštar Kropec Marko. Pri njegovih sorodnikih v kraju Strmec pri Sv. Florjanu nam je družina Jerič pripravila prisrčen sprejem, podobnega pa smo bili deležni tudi v kraju Sv. Florjan pri družini Belič. Po vseh dobrotah teh krajev, smo krenili v Cerovec pod Bočem, kjer nas je čakal naš gostitelj Kužner Robert-Robi, ki nam je s traktorjem vso opremo odpeljal v svoj vinograd do zidanice, kjer smo nato v šotorih prenočili. Noč je bila zelo pestra in zanimiva, zato bi se ob tej priliki za gostoljubje zahvalil Robiju in družini Kropec iz Cerovca pod Bočem.

Prebudili smo se v oblačno jutro. Po zajtrku in pospravljanju opreme smo krenili na pot. Seveda  smo bili v R. Slatini deležni policijske kontrole in po ugotovitvi, da smo 0.0 smo lahko krenili proti domu. Po 5 km vožnje so nas zajele močne padavine. Uporabili smo vse razpoložljive stvari za zaščito pred padavinami. Naredili  smo postanke v Kozjem, gradu Rajhemburg, Šentrupertu in gostilni Miško na Dolenjski cesti v Ljubljani, kjer nas je počakal gostitelj Gostiša Jernej z dobrotami z žara. Ker nas je ponovno ujel močan dež smo se okoli 19.00 ure mokri  vrnili v Bl. Brezovico. V dveh dneh smo prevozili 430 km, od tega 150 km po močnem dežju. Vsi mokri smo si zaprisegli, da v prihodnje brez dežne opreme ne gremo na pot in popili šilce žganja proti prehladu.

Relacijska vožnja Jezersko 2021
V nedeljo 7. avgusta 2021 smo izvedli relacijsko vožnjo na Jezersko. Na pot je odšlo 12 mopedov in mehanik Skubic Darko s spremljevalnim vozilom. Preko Toškega čela in Šiške smo prvi postanek za jutranjo kavo naredili pri gostilni Košir v Tacnu. Pot smo nadaljevali preko Smlednika, Kamnika do gradu Strmol, kjer smo si ogledali vzorno vzdrževan grad in grajski park. Nato smo se preko Preddvora zapeljali na Jezersko, kjer smo imeli v gostilni Kočna kosilo. Tu smo si po velikem ekranu na TV ogledali košarkarsko tekmo med Slovenijo in Avstralijo in se po porazu za 3. mesto na O.I. razočarani vrnili v dolino. Ogledali smo si jezero Črnava pri Preddvoru, kjer se nam je dobra volja že povrnila. Ker so se na nebu začeli zbirati oblaki, smo jo »ucvrli« proti domu in še pred dežjem dosegli Bl. Brezovico. Analizo izleta, manjših okvar in košarkarske tekme, smo naredili v lokalu Žrebiček v Bl. Brezovici.

Izlet Goriška Brda 2022
Tako kot vsako leto, smo tudi letos prvo soboto v juniju odrinili na pot. Tokrat je bil cilj Goriška Brda. Zbralo se nas je 26 lastnikov Tomosovih motorjev. Štartali smo v Bl. Brezovici in nato preko Vrhnike, Logatca, Hotedršice in Godoviča prispeli na Črni Vrh, kjer smo se ustavili pri družini Matjaža in Valerije Rjavec. Postregli so nas z lokalnimi dobrotami, kavo in čajem. Tu so nas obiskali člani Tomos Črni Vrh. Po izmenjavi informacij smo krenili proti Colu in tam zavili desno proti Predmeji. Ustavili smo se na Sinjem Vrhu razgledni točki nad Ajdovščino, od koder smo imeli pogled daleč na Tržaški zaliv in na naravno znamenitost Otliško okno. Po kosilu v Predmeji smo pot nadaljevali v Trnovski gozd, kjer nas je presenetil hlad Ledene jame od koder so včasih izvažali led celo v Egipt. Preko Lokev smo pot nadaljevali v Novo Gorico, kjer smo v Solkanu prečkali Sočo in se po strmem klancu povzpeli v Goriška Brda. Tam smo si ogledali Grad Dobrovo, Šmartno, Razgledni stolp Gonjače, Korita Krčnik. Po celodnevni vožnji smo se zaustavili v Dobrovi v Brdih v kleti Joška Mavriča, kjer smo postavili tabor v vinogradu oziroma nasadu češenj, ki so bile ravno zrele. Po ogledu vinske kleti, večerji in prijateljskem druženju v taboru in okoliških veselicah smo legli k počitku. Po zajtrku in pospravljanju smo se zahvalili gostitelju, nato pa smo se preko Italije in Gorice vrnili nazaj v Slovenijo. Vračali smo se po stranskih cestah preko Vipavskega križa, Ajdovščine, Cola in se v Hrušici zadnjič ustavili v Stari pošti. Preko Logatca smo se po dobrih 290 km vrnili nazaj v Bl. Brezovico. Na poti nismo beležili nesreč. Prišlo je do manjših okvar, katere so naši mojstri tekoče odpravljali.

Relacijska vožnja 2022
V letošnjem letu smo odšli na relacijsko vožnjo preko Logatca, Medvedjega brda, krajev Gore-Dole v Idrijsko Belo, kjer smo si ogledali naravno znamenitost. Nato smo se udeležili dobro obiskanega moto zbora Tomos v kraju Vrsnik. Tam smo sodelovali pri družabnih igrah, se udeležili panoramske vožnje in si ogledali okoli 276 Tomosovih starodobnikov. Med pogovori z lastniki smo dobili nove zamisli za obnovo naših jeklenih konjičkov.
Tudi tokrat se zahvaljujemo za logistično podporo, servise in pomoč na poti Korče Marjanu – Bergerju, Umek Primožu – Gašperju, Gutnik Transport Matija Gutnik s.p., Vrhovec  Andražu – foto storitve, Beseničar Sebastjanu – Tomos profesorju in vsem ljudem dobre volje, ki so sodelovali.

Branko Skubic

 

Tomos.jpg

Oglejte si tudi