Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Gasilstvo kot poslanstvo

Gašenje požarov, reševanje ljudi in premoženja, prostovoljstvo, humanitarnost. Vse to so izrazi s katerimi opisujemo slovenske gasilce. Gasilci pa se ukvarjajo tudi z drugimi dejavnostmi. Številne med njimi so namenjene pridobivanju novih članov in graditvi duha pripadnosti.
Gasilci svojo dejavnost jemljemo kot poslanstvo. Številni med njimi  na kocko postavijo svoje življenje. Ko dobimo poziv za pomoč, pustimo svoje redno delo in odhitimo na intervencijo. Da v določenem kraju lahko uspešno deluje operativna skupina gasilcev, mora gasilsko društvo stalno skrbeti za svoj podmladek.
V večjih krajih, kjer se gasilci dnevno srečujejo z intervencijami, mlade v gasilske vrste pritegne prav možnost sodelovanja v razburljivih dogodkih. V manjših krajih, kjer pa je število intervencij običajno nekaj deset ali celo manj, pa mora gasilsko društvo že zelo zgodaj poskrbeti za bodoče operativce. S tovrstnimi težavami se srečujemo tudi v PGD Drenov Grič - Lesno Brdo. 
Zato v društvu vsako leto organiziramo gasilski krožek na podružnični OŠ. V okviru krožka se učenci prve triade prvič srečajo z gasilci. Spoznavajo gasilsko orodje in opremo,  spoznavajo poslanstvo gasilstva in prostovoljstva ter se urijo v gasilsko športnih disciplinah. Da pa mladi ne zapustijo naših vrst, v našem društvu delujejo tudi ekipe mladincev in mladink. Mladinci hitro prestopijo v vrste pripravnikov in postajajo kandidati za operativne gasilce. Številni med njimi v svojem razvoju gasilca vzljubijo gasilsko športne discipline in ostajajo v tekmovalnih destinah članov in članic A in B. Pogosto se bivša ekipa mladncev čez leto ali več ponovno sreča kot članska ekipa. Trenutno v društvu aktivno trenirajo ekipe v vseh kategorijah razen moški veteranski. 
Po velikem uspehu mladinske desetine PGD  Drenov Grič - Lesno Brdo, ki je na gasilski olimpijadi na Poljskem zastopala Slovenijo, so z delom po poletnem premoru nadaljevale tudi ostale desetine. Pod budnim očesom mentorjev so pričeli s treningi že konec avgusta. Sledilo je domače gasilsko tekmovanje za pokal PGD Drenov Grič - Lesno Brdo, ki je bilo organizirano 26. septembra. V članski konkurenci je bilo že 14. po vrsti in 5. v mladinski konkurenci. Tekmovanje je bilo hkrati tudi izborno tekmovanje GZ Vrhnika in GZ Logatec. V okviru posamične GZ so se na regijsko tekmovanje uverstile najboljše tri ekipe. Resno delo in zavzetost tekmovalcev in njihovih mentorjev je omogočilo uvrstitev kar
desetim domačim ekipam na regijsko tekmovanje.
Regijsko tekmovanje notranske regije je bilo organizirano 3. oktobra na Rakeku.  
Sobotno jutro je prineslo močan naliv. Gasilci se z vremenskimi neprilikami pogosto srečujemo. Tako smo tudi tokrat nadaljevali s tekmovanjem.  Ob razglasitvi rezultatov je tudi vreme popustilo. Prikazali so se prvi sončni žarki in z njimi tudi dobra volja. Še posebej  smo se veselili člani PGD Drenov Grič - Lesno Brdo. Od destih ekip, ki so zastopale naše društvo, se je na pomladno državno tekmovanje uvrstilo kar sedem naših ekip. Gasilci se zahvaljujemo vsem sodelujočim in čestitamo vsem ekipam, ki bodo na državnem tekmovanju zastopale notranjsko regijo. 
Da pa ne bo izgledalo, da se gasilci ukvarjamo samo s tekmovanji, vas v mesecu oktobru vabimo na dan odprtih vrat. Spoznali boste lahko organizacijo in delo društva in se naučili koristne stvari v primeru požara.

Geslo letošnjega meseca požarne varnosti je:

KO ZAGORI, NAJ SE TI VEN MUDI!  Vabljeni. Več pa si lahko pogledate na naši spletni strani :  http://www.pgd-dglb.si/



Oglejte si tudi