Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Dedek Mraz

Bilo je pred davnimi leti, ko sem bila stara mogoče pet ali šest let. V Cankarjevem domu na Vrhniki je bila novoletna predstava za otroke s prihodom dedka Mraza. Teta me je peljala na ta dogodek in še dobro se spomnim poti, ki je bila polna pričakovanja. Posedli smo se v dvorani, bilo je polno otrok in vsi v velikem pričakovanju. Žametne zavese na odru so se odprle in zagledali smo čudovito zimsko ozadje z zvezdicami, luno in modro nebo. To je bilo tako lepo, nisem še nikoli videla kaj takega. Enkratna scena. Otroci smo bili čisto tiho in samo gledali. Sem pa tja se je zaslišal kakšen otroški jok. Mislila sem, da je to vse resnično, zima je bila čudovito prikazana in tudi mraz se je spustil v dvorano.

Priplesale so deklice, napravljene v snežinke in gozdne vile. Tudi gozdne živali so nastopale. To je bil velik dogodek za mene. Najbolj mi je ostalo v spominu tisto lepo zimsko ozadje in še sedaj ga vidim. Nikoli več nisem doživela take lepote.

Končno je prišel dedek Mraz s sivo kučmo in velikim košem daril. Ta darila so bila papirnate vrečke -  navadni »škrniclji«, napolnjeni z nekaj keksi in eno pomarančo. Dedek Mraz je  imel  lep kožuh. Vile in snežinke so mu pomagale, ker je bil že star. Pozneje so vile prišle med nas v dvorano in razdelile vrečke, vsak je dobil čisto preprosto darilo.

To je bilo moje prvo pravo srečanje z dedkom Mrazom.

Mnogo let je minilo in mnogo dedkov Mrazov smo dali skozi. Ko sva z možem bila še v Zaplani, sem naredila novoletni sprejem z dedkom Mrazom za svoje prijatelje. Nabavila sem skromna darila in  jih označila z imeni. Dobrega soseda, ki je bil bolj velike postave, sem prosila, da se napravi v dedka Mraza. Priskrbela sem mu obleko in kučmo.  Doma je imel velik koš za seno nosit. V ta koš smo naložili darila. Bil je nek sobotni zelo zasnežen večer. Snega je v Zaplani veliko. Smreke so bile bogato obložene s snegom. Zunaj pred hišo sem imela lepe lučke, ki so še polepšale zimsko nočno idilo. Imeli smo veliko pokrito zastekljeno teraso z novoletno jelko in lučkami.  Za veliko mizo so sedeli prijatelji in bili v pričakovanju prihoda dedka Mraza.  Skozi zadnja vrata je vstopil s polnim košem na rami. Nastal je smeh in veselje. Za vsakega povabljenega sem spisala kratko pesmico in mu jo namenila z nagovorom.

Bilo je smeha in veselja in zelo sem uživala v tem dogodku. Dedek Mraz je razdelil darila, bilo je enkratno druženje. Malo smo popili in pojedli in se še dolgo v noč veselili. Darila so se razveselili vsi povabljeni in tudi dedek Mraz.

 Ja, to so bili lepi časi, ki jih ne bomo pozabili.

Fani Šurca

 

 

Oglejte si tudi