Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Župan podelil sedem občinskih priznanj

Vrhnika, 10. maj – Občina Vrhnika je občinski praznik obeležila v osrednjem občinskem kulturnem hramu s slavnostno akademijo, na kateri je zbrane nagovoril župan Stojan Jakin, podelil pa je tudi sedem občinskih priznanj.
 

Župan je v svojem govoru spomnil na uspehe občine, kot je pristop občine v Zero waste strategijo, razglasitev lokalne skupnosti za najbolj zeleno občino leta 2011, energetsko učinkovito občino in  za najboljšo turistično destinacijo leta 2015. Uspehi niso ostali spregledani niti v tuiji: na lastno željo jo je obiskal evropski komisar za okolje. Jakin je še spomnil na izgradnjo Doživljajskega razstavišča, ki je po mnenju kulturnega ministrstva najboljši slovenski projekt v shemi Norveškega in EGP finančnega mehanizma za 2009-2014 in na obnove starejših javnih zgradb. »Žal pa so vsi ti uspehi mnogokrat omalovaževani, da ne rečem negirani. Kako bi drugače lahko razumeli večne kritike in negodovanja, pa tudi strahove ob uspešnih projektih, ki so že izpeljani, ali pa se še vodijo. Zato si želim, da bi se v pozitiven razvoj občine vključili vsi dobromisleči občani in pripomogli k še hitrejšemu in boljšemu razvoju.« Govor je sklenil s čestitkami prejemnikom letošnjih priznanj, ker ti posamezniki ali skupine so po njegovem bistveno gibalo razvoja.

Najvišje podeljeno priznanje, zlato plaketo, sta prejeli Elica Brelih in Nina Vehar; srebrno Anka Grom, Bojan Lampreht in Draga Kepeš (slednji bo župan zaradi njene odsotnosti priznanje izročil posebej); bronasto pa Petar Radak in Rudolf Sedej. Slabo uro in pol dolg program so kulturno obogatili učenci glasbene šole (Tinkara Zupan na harmoniki, Ema Brlan na violini, Jana Stanešič na klavirju in učenke 5. razreda baleta: Larisa Lara Govekar, Brina Gramc, Ema Mozoli, Ema Pečkaj, Talija Rebolj Božič, Tara Rubinić, Nina Zajc in gost Urh Mlakar), godalni kvartet Quartissiomo, recitator Gregor Gruden ter skupina vzgojiteljic in vzgojiteljev vrhniškega vrtca, ki so se predstavili kot pevski zbor in s točko igranja na kahone. Slovesen pečat prireditvi so dali tudi vsi društveni prapori občine, ki so jih prinesli v dvorano s slovesnim mimohodom. Prireditev je povezovala Mirjam Suhadolnik.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Elica Brelih – zlata plaketa za življenjsko delo

Elica Brelih je članica Društva upokojencev Vrhnika od leta 2001. V tem času je vodila dva podpredsedniška in dva predsedniška mandata. Kot osrednja osebnost učinkovite vodstvene ekipe je društvu utrla in omogočila nove poti ustvarjalnosti, druženja, izobraževanja, rekreacije in pomoči bolnim ter Projekt starejši za starejše. Društvo se je v tem obdobju utrdilo in razširilo sodelovanje z ustanovami, organizacijami in društvi v občini, na medobčinski in državni ravni. Poleg teh funkcij je tudi aktivna članica upravnega odbora Planinskega društva in članica Nadzornega odbora Muzejskega društva Vrhnika. Elica Brelih je za večletno uspešno in ustvarjalno delo na družbenem področju in vodenje društva leta 2008 prejela Srebrno plaketo Ivana Cankarja. Predlagatelj tokratnega priznanja je bilo Društvo upokojencev Vrhnika.

Nina Vehar – zlata plaketa za življenjsko delo

Nina Vehar je ena najuspešnejših slovenskih športnic na področju kontaktnega »realnega« borilstva, vsekakor pa najboljša kar se tiče športnih dosežkov. Verjetno za vedno nedosegljiva v panogi »savate« je kot Vrhničanka postala dvakratna svetovna prvakinja in enkrat evropska prvakinja v lahkem kontaktu ter svetovna in evropska prvakinja v polnem kontaktu v francoskem boksu. Njeni dosežki niso ostali spregledani tako na lokalni kot na državni ravni. Leta 2012 je postala Športnica leta na Vrhniki, skupaj s slovenskimi najuspešnejšimi športniki pa jo je dvakrat sprejel tudi predsednik Borut Pahor. Lani je ob zaključku kariere s strani Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) prejela Častno listino OKS. Predlagatelj priznanja je Savate klub Vrhnika.

Anka Grom – srebrna plaketa

Anka Grom iz Stare Vrhnike je prosti čas namenila predvsem kulturi – že od leta 2003 je sodelovala v Zvezi kulturnih društev, kjer je še danes v izvršilnem odboru. Od leta 2006 je članica sveta Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo Območna izpostava Vrhnika, zelo aktivna – kot pevka in kot predsednica nadzornega odbora – pa je že dolga leta tudi v Mešanem pevskem zboru Mavrica. Bila je pobudnica ustanovitve Kulturnega društva Stara Vrhnika in bila 13 let njegova predsednica. Zadnje obdobje pa je zaznamovala njena strast do kulturne dediščine, saj je obnovila propadajočo kaščo sredi vasi, ki je danes lahko v navdih in v spomin na pretekle čase. Predlagatelj priznanja je Muzejsko društvo Vrhnika.  

Bojan Lampreht – srebrna plaketa

Bojan Lampreht je pustil v Strelskem društvu Vrhnika neizbrisen pečat. Vanj se je včlanil leta 1980 in čez sedem let prevzel njegovo krmilo. Sodeloval je pri izgradnji prvega strelišča na podstrehi Črnega Orla in pred leti pri ureditvi novega strelišča na Stari Vrhniki. Pod njegovim vodstvom so člani društva v streljanju z zračnim orožjem dosegli 10 ekipnih naslovov državnih prvakov in preko 20 posamičnih naslovov državnega prvaka ter tri državne rekorde, od katerih sta dva še vedno veljavna. Tekmuje tudi sam: osvojil in prejel je že okoli 900 priznanj in odličij. Bojan deluje tudi v regijski in nacionalni strelski zvezi, za kar je pred leti prejel priznanje. Sadovi njegovih del pa niso ostali spregledani tudi na lokalni ravni – letos mu je Športna zveza Vrhnike podelila posebno priznanje za njegov doprinos pri razvoju športnega strelstva v občini. Predlagatelj priznanja za srebrno plaketo je Športna zveza Vrhnika. 

 

Draga Kepeš – srebrna plaketa

Draga Kepeš je vrhunska barmanka. Prvo lovoriko, 3. mesto na državnem prvenstvu, je osvojila leta 1995, od takrat dalje pa so uspešni nastopi na tekmovanjih v mešanju barskih pijač postali njeni stalni spremljevalci. Osvojila je preko 70 nagrad, medalj in priznanj, svoje znanje pa prenaša tudi na sodelavce in je aktivna v Društvu barmanov Slovenije. Vrhunec kariere je doživela lani, ko je na državnem prvenstvu osvojila prvo mesto in postala druga ženska v samostojni Sloveniji državna prvakinja. S tem je dobila vstopnico za svetovno prvenstvo v Tokiu, kjer je v kategoriji sladkih koktajlov osvojila tretje mesto in hkrati postala najboljša ženska barmanka na svetu. Zaradi omenjenih uspehov jo je Društvo barmanov Slovenije v začetku leta razglasilo za najboljšo slovensko barmanko minulega leta. Predlagatelj priznanja je Jure Žitko.

 

Petar Radak – bronasta plaketa

Petar Radak iz Verda je član lokalnega gasilskega društva že od leta 1978, kjer je eden izmed gonilnih članov društva. Več mandatov je bil član upravnega odbora PGD Verd, sedaj pa je predsednik nadzornega odbora. Je tudi gospodar gasilskega doma in praporščak. Njegova aktivnost ni omejena zgolj na delovanje v okviru društva, saj sodeluje tudi na drugih področjih, ki so organizirane na območju KS Verd. S svojimi pobudami, včasih tudi kritikami, nudi podporo in predloge odgovornim za napredek in izboljšanje življenjskih razmer v kraju kjer prebiva. Predlagatelj priznanja sta PGD Verd in KS Verd. 


Rudolf Sedej – bronasta plaketa

Rudolf Sedej je dolgoletni cerkovnik v Ligojni. Na to mesto je bil imenovan pred 39. leti in od tedaj dalje vrši omenjeno nalogo zelo vestno. Vseskozi je skrbel in še vedno skrbi za to, da je cerkev v Veliki, več kot desetletje pa tudi cerkev v Mali Ligojni, vedno primerno pripravljena za cerkvene obrede. Vseskozi je skrbel tudi za zvonjenje, kar je bilo do leta 1990 – do elektrifikacije zvonjenja – težka in odgovorna naloga. Dejaven je bil tudi na vasi, saj je bil ves čas zavzet pri projektu Žive jaslice, skrbel je tudi za sobo, v kateri se je odvijal verouk. Predlagatelj priznanja je KUD Ligojna. 



Oglejte si tudi