Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
27°C
15°C
JUTRI
30°C
14°C
3134

Zopet gradimo z zlato opeko?

V novembrski številki Našega časopisa smo brali o novi ureditvi kolesarske in pešpoti na vrhniškem klancu proti Logatcu - od Kulturnega centra do križišča med Tržaško in Voljčevo cesto. Za 400 m kolesarske poti in pločnika ter za ureditev 4-ih križišč in podpornih zidov bo potrebno plačati 1.250.000,00 €, v kolikor seveda ne bo aneksov in podražitev. Del investicije bo v višini 578.000,00 € sofinancirana s strani Republike Slovenije, večji delež v višini 677.000,00 € pa iz občinskega proračuna.

Svetniki se strinjamo, da je ureditev stranskih dovozov in prehodov za pešce nujno potrebna in da je varnost otrok ter občanov na prvem mestu. Ne strinjamo pa se s predlagano rešitvijo. Predlagali smo ureditev dosedanjih križišč, kolesarska in pešpot pa bi se speljali po Voljčevi cesti. S takšno rešitvijo bi sprehajalce usmerili stran od glavne ceste in privarčevali nekaj 100.000,00 €. Na občini so predlog zavrnili, češ da s predlagano rešitvijo rešujejo tudi velik problem povezave med Doživljajskim razstaviščem - muzejem in Močilnikom. Sodeč po tem odgovoru mora že biti veliko obiskovalcev muzeja, ki ne morejo obiskati Močilnika. Da pa bi uporabili kar obstoječo povezavo mimo Silika po Sušnikovi cesti, pa verjetno niso pomislili.

Tako bo občina namenila veliko javnih sredstev za prometno povezavo do Močilnika. Žal mi je, da se skoraj gotovo ne bo udeležila javne dražbe, kjer se bo 7. 2. prodajal objekt v Močilniku. Občina bo tako najpomembnejšo turistično točko, na katerega se v veliki meri navezuje muzej, verjetno prepustila zasebnikom.  Ali je trenutna dejavnost Močilnika v korist in ponos Vrhnike, se lahko vprašate sami. Mi lahko samo upamo, da se na tokratno dražbo ne bo prijavil nihče in da bo tako še ostala možnost, da nekoč pristane v rokah občine.

Kakorkoli, ureditev kolesarske in pešpoti je predraga. Za primerjavo lahko pogledamo investicijo, ki jo čez mejo izvajajo Hrvati. Za obnovo dirkališča Grobnik, kjer bodo z novo asfaltno prevleko v celoti obnovili 4100 m (55.000 m2) proge, zamenjali 2300 m robnikov ter uredili izletne cone, bodo porabili tudi 1.250.000,00 €.

 

Občinski svetnik SDS Vrhnika

Daniel Cukjati

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi