Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
2°C
-2°C
4490

Višja položnica in nova deponija na Vrhnika

V objavi zadnjega članka v Našem časopisu sem med drugim omenil verjeten dvig cen komunalnih storitev. Osnovo za to izjavo sem poiskal v letnem poročilu Komunalnega podjetja Vrhnika, ki ga je na lanski spomladanski seji sprejela vrhniška neuradna koalicija (županova lista – Povezujemo Vrhnika, Socialni Demokrati in DESUS). Oddam članek za Naš časopis in že nekaj dni kasneje prejmemo gradivo za sejo občinskega sveta. Ena izmed točk dnevnega reda je, ne boste verjeli, tudi »Predlog sprememb cen obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja«. Kratko povedano, za komunalne storitve bomo ponovno plačevali višje položnice.

Pred samo februarsko sejo so me poklicali nekateri prebivalci Krošljevega griča. Ogorčeni in jezni so se mi pritožili, ker naj bi na občinskem svetu dali soglasje za ustanovitev deponije na Krošljevem griču. Zaradi protestnega odhoda z novembrske seje, sem moram pobrskati po starih gradivih. Ugotovim, da občinski svet ni podal nobenega soglasja k novi deponiji. Po poizvedovanju pa ugotovim, da je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), avgusta lani izdalo okoljevarstveno dovoljenje (št. 35458-18/2016-3), za predelavo odpadkov do skupne količine 40.405 m3. Približno toliko bioloških odpadkov predela kompostarna Saubermacher v štirih letih ali drugače povedano, s tolikšno količino bi lahko do stropa napolnili  več kot tri športne dvorane pri OŠ Antona Martina Slomška. Sama količina ne bi bila problematična, če ne bi ves ta material prepeljalo 4000 polnih kamionov v eno stran in 4000 praznih kamionov v drugo stran in to po ozki poti, skozi naselje, mimo družinskih hiš.

Za izdajo dovoljenja je Agencija RS potrebovala soglasje Občine Vrhnika. Občinska uprava  je presenetljivo podala pozitivno soglasje (št. 351-7/2016-2 (6-8)). Presenetljivo zaradi tega, ker je občinski »Svet za preventivo  in vzgojo v cestnem prometu« že leta 2012 sprejel sklep (013-2/2012(6-04)), da cesta ni primerna za tovorni promet.

Zanima me ali je pri izdaji soglasja kdo na občini pomislil na krajane, ki bodo sedaj morali živeti ob cesti, ki bo več let preobremenjena. Ali kdo bo zagotavljal varnost otrok in ostalih na cesti. Kdo bo plačal sanacijo ceste in hiš. Kdo bo redno čistil ceste in ali bodo občinski redarji redno kontrolirali čistočo cestišča. Vprašanja bom postavil na prihajajoči seji in upam, da bom dobil konkretne odgovore, ki jih terjajo predvsem prebivalci ob tej cesti.

Za Občinski odbor Slovenske demokratske stranke

Daniel Cukjati

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!