Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
6°C
0°C
JUTRI
3°C
-2°C
2795

Razpad zdravstva

Kkratko razmišljanje zaskrbljenega očeta

V torek, 22. 5. 2018, je na predlog poslanske skupine SDS in NSi potekala izredna seja DZ v zvezi z izrednimi razmerami na področju zdravljenja otrok s srčnimi napakami. Sejo sem tako, kot ostala pisanja v zvezi s pediatrično kliniko, spremljal. Ne po poklicni poti, nisem namreč zdravstveni delavec, temveč po uporabniški. Zaradi očitkov koalicije, da je vse predvolilna zdraha in da seja služi cenenemu nabiranju političnih točk, bom na kratko predstavil lastno izkušnjo.
V zadnjih štirih letih sem dodobra spoznal pediatrično kliniko. Z ženo sva zaradi zdravljenja svojih otrok v bolnici prespala ali prebedela marsikatero noč. Spoznala sva predvsem hemato-onkološki oddelek ter tudi infekcijsko kliniko, otorinolaringologijo, intenzivni oddelek, travmatologija, stomatologijo in porodnišnico. 
Po dolgih letih zdravljenja smo upali, da se bo naše gostovanje na pediatrični kliniki končalo. Vendar ne. V srcu enega izmed otrok najdejo krvni strdek. Ponovno postanemo redni obiskovalci klinike. Pregledi pri kardiologu, slikanje pljuč zaradi možne embolije, vsakodnevne injekcije itd. Ena redkih veselih novic je ta, da zaradi ustavitve rasti krvnega strdka, operacija trenutno ne bo potrebna. Hvala Bogu. Odločitev smo namreč sprejela ravno po razpadu oddelka srčne kirurgije in oddelka intenzivne nege. Sprijaznimo se z injekcijami in rednimi pregledi pri kardiologu. Nekaj tednov kasneje sledi nov šok. Odpoved podajo vsi kardiologi, tudi naš. Kam sedaj. Sekretarka na seji sicer trdi, da bo poskrbljeno, da ni bojazni. Lahko je to govoriti nekomu, ki je zdrav in ne koristi naših zdravstvenih uslug. Težko pa je prepričati nas starše, katerih otroci so bolni in ne vedo, kateri kardiolog jih bo pregledal, kateri kirurg operiral in kdo bo za njihovega otroka skrbel na intenzivni negi. 
Nekateri koalicijski poslanci so obtožili opozicijske poslance predvolilnih zdrah. Ne vem ali je to zdraharstvo, če te skrbi za otroke, če te skrbi delovanje zdravstva, če želiš nekaj spremeniti. 
In kdo je kriv za takšno stanje. Menim da tisti, ki odloča in tisti, ki preganja. Vodstvo klinike, zadnja vladna koalicija, ki je vladala štiri leta, policija in sodstvo, ki ne prepreči uničevanja našega zdravstva ter zdravstvena zavarovalnica, ki predrago plačuje storitve izbranim posrednikom. 
Zagotovo pa za nastalo situacijo ne moremo kriviti zdravstvenega osebja, od negovalk, sester do zdravnikov. Z izjemo nekaj malega izjem lahko trdim, da je osebje strokovno in ima korekten odnos do pacientov.

Daniel Cukjati
kandidat za poslanca OO SDS Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi