Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Občinski proračun je na mizi

Potrjeni so občinski odbori in predstavniki občine v javnih zavodih. Svetniki so v javno obravnavo poslali osnutek proračuna za leto 2019, poslušali poročilo župana o delu med obema sejama ter sprejeli program dela sveta za letos.

Razdelitev mest v občinskih odborih in komisijah

Konec januarja se je na svoji drugi redni seji od izvolitve sestal borovniški občinski svet. Med prvimi nalogami je potrdil novo sestavo občinskih odborov in komisij ter predstavnike v javnih zavodih, usklajenih med listami in strankami, zastopanimi v občinskem svetu. V odboru za družbene dejavnosti bodo sedeli: Peter Svete (predsednik), Marko Žitko, Matjaž Ocepek, Tina Mazi, Uroš Jelovšek; v odboru za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem: Aljoša Hribar (predsednik), Jože Korošec, Tine Palčič, Matej Turšič, Sašo Pristavec; v odboru za prostorsko planiranje, gospodarjenje z nepremičninami in varstvo okolja: Aljoša Žerjav (predsednik), Peter Črnilogar, Janko Smole, Andrej Erčulj, Boštjan Troha; v komisiji za statutarno-pravna vprašanja: Nina Scortegagna Kavčnik (predsednica), Andrej Čampa, Bojana Mazi; v nadzornem odboru Katarina Lipovšek, Mateja Kralj, Jure Škrbec; v Svet zavoda Zdravstveni dom Vrhnika je bila kot predstavnica ustanovitelja imenovana Damjana Košir, v komisijo za izdajanje glasila Naš časopis Andrej Čampa in Marija Penko, v Svet lokalnih skupnosti CSD Ljubljana Nadja Petrović ter v svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu: Jože Korošec, Viljem Jereb, Dean Stepančič, Matevž Snoj, Barbara Skopec Černigoj, Uroš Jelovšek in Marija Likovič.

 

Petmilijonski proračun

Na mizo je priromal skorajda 5 milijonov evrov težki osnutek proračuna občine Borovnica za leto 2019. Osnutek predvideva 4,67 milijona evrov prihodkov ter 4,98 milijona evrov odhodkov. Primanjkljaj 306 tisoč evrov ter obrok odplačila kredita za kanalizacijo in čistilno napravo v višini 122 tisoč evrov naj bi se pokril iz v preteklih letih neporabljenih sredstev. Največji finančni zalogaj naj bi bil projekt Parkiraj in pelji, parkirišče pri železniški postaji, v višini 453 tisoč evrov, a od tega bi šlo iz občinskega manj kot pol. Drugi najobsežnejši projekt bo prizidek k osnovni šoli v višini 357 tisoč evrov, h kateremu bo država primaknila 200 tisoč evrov. Šola in vrtec naj bi v tekočem letu za investicije in investicijsko vzdrževanje potrebovala še dodatnih 100 tisočakov. Delalo naj bi se tudi na kanalizacijskem omrežju, v obsegu 200 tisočakov, od česar bo največ šlo za Cesto pod goro (98 tisoč) ter Švigljevo ulico (65 tisoč). V vodovode naj bi investirali okrog 95 tisoč evrov, most na Dražici naj bi stal 87 tisoč evrov, kolesarska pot Borovnica–Pako 69 tisoč, zdravstvena postaja bo doživela za 50 tisoč evrov izboljšav, za skoraj 100 tisočakov pa naj bi nakupili dodatnih zemljišč. Zanimivih postavk je še več, a o njih izčrpneje po sprejemu končnega predloga proračuna. Osnutek bi namreč utegnil do konca javne razprave in obdelave v odborih doživeti še prenekatero spremembo.

 

Letos bo sedem rednih sej sveta

Novost druge seje je bil sprejeti program dela občinskega sveta, ki okvirno določa datume vseh osmih rednih sej ter našteva predvidena gradiva, za katera naj bi se že zdaj vedelo, da bodo tedaj na dnevnem redu. Marca naj bi tako svetniki zopet odločali o višini zneskov na vaših položnicah in predvidoma sprejeli proračun. Usklajevali naj bi še meje s sosednjo občino Brezovica. Aprila naj bi bil na mizi zaključni račun proračuna občine za leto 2018. Do konca junija naj bi pod streho spravili nove pravilnike in merila za sofinanciranje kulture in športa. Sočasno se bodo pisali akcijski načrti za šport, kulturo, turizem, urejanje prostora in infrastrukture ... Na polovici leta se predvideva rebalans proračuna, oktobra pa naj bi bila že prva obravnava proračuna za prihodnje leto. Župan je med drugim podal poročilo o izvrševanju sklepov prve redne občinske seje, svetniki pa so podajali pobude in vprašanja.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi