Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Nagrajenci dokaz, da so med nami še vedno dobri in plemeniti ljudje

Vrhnika, 10. maj – Praznovanje občinskega dne je doseglo vrhunec v osrednjem kulturnem hramu občine – v Cankarjevem domu. Zbrane je nagovoril župan Daniel Cukjati ter hkrati podelil občinska priznanja posameznikom in organizacijam. Večer so kulturno obogatili gostje s Koroškega.
Kot je dejal župan v svojem prvem nagovoru ob občinskem prazniku, je pomladno obdobje čas, ko narava prekipeva od življenja. Nov življenjski cikel po njegovem odlično simbolizira življenjsko energijo, ki jo premorejo tokratni nagrajenci. »Čeprav govorijo, da se vrednote, kot so spoštovanje, solidarnost in sodelovanje vedno redkejše, naši letošnji nagrajenci dokazujejo, da temu ni tako. Naj bodo ti dobri in plemeniti ljudje tudi vsem nam v zgled in spodbudo!«

Občinska komisija za priznanje je tokrat prejela pet vlog za priznanja in prav toliko jih je tudi potrdila kot ustrezne. Tako so iz rok župana Cukjatija prejeli priznanje: bronasto Amalija Osredkar, ki je širšemu krogu znana kot dobrodušna humanitarna delavka; srebrno Milena Kržič, ki je pred četrt stoletjem ustanovila društvo Sožitje, ki nudi pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju; srebrno Združenje šoferjev in avtomehanikov Vrhnika, ki letos praznuje 60 let delovanja; srebrno Sonja Malovrh, znana ustvarjalka družabnega življenja na Vrhniki in v okolici; in zlato Elo Mihevc, umetnik, glasbenik, predvsem pa vrhunski fotograf.

Glasbeni program sta med samo prireditvijo izvajala Christian Filipic in Roman Pechmann (Duo FinePlus), ki sta v drugem delu prireditve nudila spremljavo tudi dramskemu recitalu Brezčasnost Ivana C. v izvedbi Alexandra Tolmaierja. Vrhničani so se lahko s predstavo prvič seznanili že lani decembra v okviru dvodnevnega bedenja Povsod je luč. Dobro uro dolgo prireditev, ki se je zaključila z druženjem v mali dvorani, je vodila voditeljica Sanja Rejc.

Gašper Tominc, foto: GT

Elo Mihevc, zlato priznanje

Ela Mihevca je fotografija pritegnila že v najstniških letih, kasneje je pozornost osredotočil na lovsko fotografijo, ki ga je dobesedno zasvojila. Sodeloval je na več kot stotih razstavah po svetu ter prejel vrsto priznanj in nagrad. Leta 2008 je prejel naziv Artist – umetnik FIAP, leta 2012 mu je Fotografska zveza Slovenije podelila naziv Mojster fotografije, leta 2014 pa je za posnetek medveda prejel častni trak združenja ameriških fotografov PSA. Skupaj je za lovsko fotografijo prejel 22 mednarodnih in domačih nagrad ter priznanj. Zato v fotografski srenji doma in v tujini uživa poseben ugled, člani fotoklubov pa so na svojega mojstra fotografije zelo ponosni in jim predstavlja poseben zgled. Predlagatelj priznanja je Lista za razvoj Vrhnike in podeželja.

 

Sonja Malovrh, srebrno priznanje

Sonja Malovrh je leta 2008 postala aktivna članica Turističnega društva Blagajana, kjer deluje v komisiji za lepše okolje ter v upravnem odboru. Je tudi praporščakinja društva. Veliko njenih aktivnosti usmerja v lokalno okolje v Podlipi in Smrečju, kjer je bila pobudnica obnovitve nepremične kulturne dediščine, je pobudnica in avtorica besedil več tabel, ki označujejo naravno in kulturno dediščino. Sodelovala je pri zasnovi in vzpostavitvi tematske poti, z možem Jožetom imata doma muzej etnološke zbirke. Redno dopisuje v Naš časopis z zgodbami starih ljudskih običajev, je tudi avtorica biografske razstave o Ivanu Malavašiču in Mariji Brenčič Jelen. Predlagatelj priznanja sta bila TD Blagajana in KS Podlipa - Smrečje.

 

Združenje šoferjev in avtomehanikov Vrhnika, srebrno priznanje

Združenje deluje že 60 let. V preteklosti so skrbeli za splošno osveščanje javnosti, organizirali predavanja ter kino predstave na temo varnosti v cestnem prometu. Tako nekoč kot danes organizirajo tekmovanja za šolsko mladino, nekoč pa so se tudi sami udeleževali različnih tekmovanj poklicnih šoferjev in dosegali zavidljive rezultate. Danes se osredotočajo predvsem na preventivno dejavnost – v varnost najmlajših v prometu. S svojo univerzalnostjo in posebnim pristopom so vabljeni tudi v šole in vrtce sosednjih občin. Združenje s pripombami, rešitvami in izkušnjami opozarja na nevarnosti v cestnem prometu na območju Vrhnike. Predlagatelj priznanja, ki ga je v imenu združenja sprejel njen predsednik Franjo Čretnik, je občinski Svet za varnost in vzgojo v cestnem prometu.

 

Milena Kržič, srebrno priznanje

 

Milena Kržič je leta 1995 ustanovila društvo Sožitje, namenjeno pomoči osebam z motnjami v duševnem razvoju. Kot dolgoletna predsednica je v obdobju med 1995 in 2018 prostovoljno organizirala najrazličnejše aktivnosti društva. Na njeno pobudo so leta 1984 v tedanjem vrtcu ustanovili razvojni oddelek, ki deluje še danes. Malo kasneje so starši otrok s posebnimi potrebami poskrbeli za preureditev prostorov v stari podlipski šoli v oddelek vzgoje in izobraževanja, zatem pa so na tej lokaciji odprli še delavnice varstveno-delovnega centra za malo starejše. Milena Kržič je tako s svojim prostovoljnim delom in skrbjo za sočloveka ogromno prispevala k sprejemanju različnosti, k solidarnosti in medsebojnemu spoštovanju. Predlagatelj priznanja je društvo Sožitje.  

 

Amalija Osredkar, bronasto priznanje

Širšemu krogu je znana kot humanitarka, ki se je dokazala z zavzetim prostovoljnim delom v župnijski Karitas in Domu upokojencev v Vrhniki. Bila je pobudnica dobrodelnega koncerta Dva novčiča in dolga leta tudi njegova organizatorka. V domu upokojencev zavzeto pomaga pri prevozu stanovalcev in pri njihovem spremljanju k zdravnikom. Potrebno pa je omeniti tudi njeno prostovoljno delo v Podlipi, kjer je skrbela za obdaritev otrok s posebnimi potrebami. Predlagatelj priznanja je občinski odbor NSi in Župnijska Karitas.

Oglejte si tudi