Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Gasilci veterani v iztekajočem se letu

Iztekajoče se leto je bilo kongresno in zato so se volili novi predstavniki na vseh ravneh. Med drugim se je volila tudi nova veteranska komisija GZ Horjul, ki je kljub volitvam ostala v nespremenjeni zasedbi. Člani komisije pa so me ponovno prepričali v vodenje komisije nadaljnjih 5 let.

Kot predsednik te komisije sem se na začetku leta udeležil seje veteranske komisije na nivoju Regije Ljubljana I, kjer se nam je predstavil novi predsednik komisije Maks Zupančič. Novembra smo prejeli vabilo na sklic vseh predsednikov veteranskih komisij Slovenije, ki je potekalo na Igu. Zaradi moje zadržanosti se je sklica udeležil Franci Verbič, za kar se mu še enkrat zahvaljujem. Za predsednika sveta veteranov je bil ponovno imenovan Jožef Smole. 
Veteranska komisija si je v letošnjem letu prizadevala biti čim bolj aktivna. Tako smo letos sklicali 4 seje, zaradi premajhne udeležbe ena od njih ni bila sklepčna. Na sejah smo obravnavali tekoče naloge. Med drugim smo sodelovali tudi pri številnih dogodkih, ki so se odvijali v občini:

-          varovanje teka v Zagorici, ki je bil organiziran v počastitev 20-letnice Občine Horjul,

-          pomoč pri zapori ceste v sklopu kolesarske dirke na Koreno,

-          na 2. seji smo se dogovorili tudi za ogled PGD Drenov Grič - Lesno Brdo in PGD Verd. Po ogledu je bilo predvideno še družabno srečanje v gostilni pri Škofu v Zaklancu. Zaradi premajhne udeležbe smo izlet odpovedali. Izmed 30 veteranov se jih je prijavilo le 8.

To je na kratko povzetek dela veteranske komisije v GZ Horjul. Če sem kaj pozabil, me lahko dopolnite. Udeležili smo se tudi slovesa od Matije Golca iz PGD Dvor. Bil je dolgoletni sektorski poveljnik, pod katerega so spadala tudi naša društva. 5 let pa je opravljal tudi funkcijo poveljnika GZ Dolomiti. Kot predsednik veteranov naše GZ sem bil prisoten tudi na občinskem tekmovanju GZ Dolomiti, ki je potekalo v Zalogu. Iz naše zveze sta tekmovali 2 ekipi.

 

Aktivnosti veteranov po društvih
PGD Žažar

Društvo PGD Žažar ima med vsemi društvi največ veterank in veteranov v GZ Horjul, kar 11.

 

PGD Vrzdenec

Veterani PGD Vrzdenec so se tudi letos udeležili občinskega tekmovanja, ki je potekalo v Zalogu, kjer so kljub konkurenci zasedli končno 1. mesto. Kot predsednik jim izrekam vso pohvalo in čestitke za dosežen rezultat. Sodelovali so tudi pri varovanju teka v Zagorici, ki je bil organiziran v počastitev 20. obletnice naše občine.

 

PGD Horjul

-          Slovo od dveh veteranov Valentina Čepona in Staneta Kuclerja.

-          Veliko dela smo opravili na starodobni brizgalni, podrobnosti ne bom našteval.

-          Nadgradili smo razstavo stare opreme.

-          Na dan odprtih vrat društva smo pokazali staro ročno brizgalno in motorno brizgalno Sora iz leta 1961.

-          Prisotni pri 3 Florjanovih mašah – Horjul, Drenov Grič in Brezje.

-          Sodelovali pri varovanju teka v Zagorici in na kolesarski dirki na Koreno.

-          Sodelovali pri praznovanju 25 let delovanja PGD Zaklanec. Bili smo del parade s staro ročno brizgalno in konjsko vprego. Po koncu rednega dela proslave smo še prikazali delovanje te stare opreme.

-          Udeležba pri slovesu od Matije Golca, PGD Dvor

-          Jeseni smo pričeli s pripravami na 9. srečanje starodobnih ročnih brizgaln, ki ga vsako leto organizira GZ Škofljica. Kljub intenzivnim pripravam nam letošnje leto ni bilo naklonjeno, a smo bili vseeno zadovoljni. Ekipi je pomagal tudi član PGD Vrzdenec Aleš Vrhovec, lepa hvala ti, iskreno.

-          Oktobra smo se izpostavili objektivom s staro brizgalno, potem smo se zadržali ob klepetu ob kozarčku. Moram priznati, da vseh aktivnosti ne bi mogli izpeljati brez sodelovanja starejših gasilcev našega društva. Naše društvo šteje le 6 veteranov.

 

PGD Zaklanec

V PGD Zaklanec so trenutno 3 veterani, ki pomagajo društvu po svojih močeh. Tako so v letošnjem letu pomagali pri organizaciji slavnostne parade ob 25. obletnici društva. Udeležili so se tudi slavnostne parade v Polhovem Gradcu. Za sestavo kakšne tekmovalne ekipe pa jih je zaenkrat žal premalo.

 

PGD Podolnica

Veterani PGD Podolnica aktivno sodelujejo pri operativnih vajah, kjer opravljajo logistična dela, kot je vožnja vozil. Njihov član se je v letošnjem letu udeležil tudi srečanja sveta veteranov.

 

Letos sta se nam pridružili tudi veteranki PGD Žažar in nas je sedaj 30. V prihodnjem letu nas čaka 20. obletnica nastanka GZ Horjul. Omenjenih aktivnosti se ne bi dalo opraviti brez vašega sodelovanja, zato vam izrekam zahvalo. Na drugo adventno nedeljo vam vsem udeležencem tega srečanja veteranska komisija želi lepo praznovanje božiča in obilo zdravja v letu 2019.

Z gasilskim pozdravom, NA POMOČ!

 

Predsednik veteranske komisije Janez Šušteršič

Oglejte si tudi