Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Od medvedov v Loški dolini k 'misijonarju na krpljah' v Trebnje

Začetek počitnic smo v PGD Bevke uradno otvorili z udeležbo na dveh vseslovenskih srečanjih. Konec junija je bilo 6. medgeneracijsko srečanje Gasilske zveze Slovenije, v začetku julija pa 11. pohod članic Gasilske zveze Slovenije.
 

Medgeneracijsko srečanje se je odvijalo v Loški dolini, domovini medvedov. Za zaščito pred napadom zveri je bilo poskbljeno. Vsaka skupina je ob registraciji namreč prejela ročno izdelano piščalko za delanje hrupa, ki 'naj bi pregnal medveda'. K sreči nam učinkovitosti tovrstnega pripomočka ni bilo treba preizkusiti v praksi.
Obiskovalcem so bili na voljo ogledi številnih lokalnih znamenitosti. Tako smo videli Polharski muzej, Muzej gradu Snežnik, Rihtarjevo domačijo in se podali tudi nekaj metrov pod zemljo – v Križno jamo. Za hrano, pijačo, kulturni program in druženje je bilo poskrbljeno pod šotorom na prireditvenem prostoru.  Tam so potekale tudi družabne igre: 'Zdevanje ostrnic' ( gre za lokalno znamenitost postavitve ostrnice in nalaganja sena nanjo ) in tekmovanje ' tek med ostrnicami'. Predstavili so se skavti, policisti in klub reševalnih psov. Vreme nam sicer ni bilo najbolj naklonjeno, smo pa zato pošteno izkoristili čas za pogovor in druženje.

Pohod članic GZS je letos potekal po Baragovi poti, ki se vije iz Trebnjega proti Občinam. Pohodnice so imele na razpolago 8 in 15 kilometrsko pot. Bevčanke smo se odločile za daljšo varianto. Štartale smo pri PGD Trebnje in naš prvi postanek je bila cerkev Marijinega Vnebovzetja. Tam nas je pričakal domači župnik  ter nam predstavil župnijo s poudarkom na velikega misijonarja Friderika Ireneja Barago imenovanega tudi 'misijonar na krpljah' in nadškofa Alojzija Šuštarja. Ta dva velika moža sta nas potem spremljala tekom celotne poti. Naslednji postanek je bil na najvišji točki pohoda – Trebni vrh s 581 metri nadmorske višine. Pot nas je peljala naprej mimo obeležja 15. poldnevnika do PGD Vrhtrebnje, kjer smo bile deležne obilne malice. Okrepčane smo se odpravile proti Dobrniču, si tam ogledale cerkev in krstni kamen F. Baraga. V PGD Dobrnič smo bile deležne prijaznega sprejema, predstavitve društva in sladkih prigrizkov. Na poti proti cilju smo se ustavile še v Mali vasi, kjer nas je lokalni vodič popeljal skozi rojstno hišo F.Barage. V Občinah je pod vodstvom skrbnika objektov sledil ogled Jurjeve domačije , ki je od leta 2000 kulturno etnološki spomenik lokalnega pomena. Domačijo sestavljajo pritlična kmečka hiša s črno kuhinjo in lesenim svinjakom, stranišče 'na štrbunk', lesena kašča in skedenj ter obvezna brajda in sadovnjak. Zaključni del pohoda se je odvijal pred PGD Občine, kjer smo bile deležne pestrega kulturnega progama ( pevski zbor, harmonikaš, dolenjski Serpentinšek ) in odličnega golaža. Da smo si malo spočile noge, smo si pred odhodom domov ogledale še dokumentarni film o F. Baragi ter tako prijetno zaključile pot, ki je namenjena v spomin na tega velikega človeka.

Imeli smo se lepo. Spoznavali smo nove kotičke naše dežele, se srečali z novimi ljudmi in aktivno preživeli dan. Iskrena zahvala vsem organizatorjem in soustvarjalcem obeh srečanj. Hvala za številne drobne pozornosti, ki smo jih doživeli tekom obeh dogodkov. Za vse je bilo odlično poskrbljeno. Mi, kot obiskovalci smo se samo prepustili dnevu. Pustili smo se voziti naokrog, se razvajati in uživati v vsem kar je bilo za nas pripravljeno. Moram reči, da to včasih zares paše.

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Oglejte si tudi