Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Zaključni izlet študentov U3ŽO Vrhnika v Belo krajino

Študentje študijskega programa Računalništva nadaljevalni program, Univerze za tretje življensko obdobje Vrhnika, smo se 23.5. udeležili zaključnega izleta v Belo krajino.

Zbrali smo se na parkirišču parkiraj in se odpelji v Sinji Gorici in se z avtobusom LPP odpeljali v Ljubljano. Nov in sodoben vlak Slovenskih železnic, nas je odpeljal v Črnomelj. Vožnja je bila prijetna, udobna in v dobri družbi je hitro minila.

Po dobri kavi v slaščičarni v hotelu Lahinja, smo obiskali Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj. Sprejela nas je prijazna direktorica Nada Žagar. Takoj je oganizirala predstvavitveni film njihovega zavoda.

V okviru zavoda deluje:

- Ljudska univerza,

- Univerza za tretje življensko obdobje,

- Kulturni dom,

- in kino Črnomelj.

Zaposlenih je 15 oseb, 49 je pogodbenih sodelovcev. Zunanji pedagoški delavci opravljajo pedagoško delo oz. so projektni sodelavci.

Ljudska univerza je javna služba na področju izobraževanja odraslih in sicer osnovna šola za odrasle in svetovalna dejavnost.

Ostale dejavnosti so:

- tuji jeziki,

- računalništvo,

- študijski kroški,

- promocijska dejavnost.

Kulturni dom je osredotočen na razvoj projektov, ki spodbujajo ustvarjalnost mladih:

- glasbeno: Glas mladih,

- literarno: Župančičeva frulica,

- likovno: Mednarodna kiparska kolonija mladih,

- in filmsko: Filmski tabor Kolpa.

Ogledali smo si tudi novo pridobitev doživljajsko rastavo Domovina je kultura, ki je posvečena začetkom slovenske državnosti in delovanja Slovenskega narodnega gledališča v Črnomlju med drugo svetovno vojno.

Lokalni turistični vodnik Tadej Fink nas je popeljal po starem mestnem jedru Črnomlja.

Predstavil nam je kulturne in naravne znamenitosti, med drugim nam je razkazal osrednjo cerkev Sv. Petra, ki ima prekrasen mozaik, sotočje rek Lahinje in Dobličice. Črnomelj je sedež občine in ima nekaj več kot 5.000 prebivalcev. Je kulturno, upravno, zaposlitveno, oskrbno središče večjega dela Bele krajine.

Ob ogledu mesta nas je pozdravil tudi župan Andrej Kavšek. Ogledali smo si sodobne prostore Turističnega informativnega centra, kjer prodajajo lokalne izdelke in promocijski material.

Po napornem in zanimivem spoznavanju mesta, smo zavili v priznano gostilno Muller, kjer smo okušali belokranjske dobrote in vinsko kapljico.

V vasi Radovica smo se za zaključek izleta udeleželi učne v šoli Brihtna glava. To šolo je ustanovil pokojni humorist Toni Gašperič, poznan po oddaji Veseli tobogan in teti Mari. V razredu je v stilu 60 let opremljena učilnica. Stroga gospa učiteljica nam je nazanimiv in duhovit način predstavila kulturno in naravno dediščino Bele krajine, prisega pa na uporabo palice in klečanje na koruzi, kar bi še danes prišlo prav. Na koncu šolske ure smo prejeli IZPRIČEVALO z našimi podatki in ocenami. Moški smo se se pri vedenju slabo odrezali in bomo naslednje leto morali priti na popravni izpit, kar bi nas učiteljica še rada videla. Šola nas je navdušila in vam jo toplo priporočam. 


Oglejte si tudi