Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V Cankarjevem domu o strategiji razvoja občine

Vrhnika, 12. maj – V veliki dvorani Cankarjevega doma je potekala razprava o strategiji razvoja občine Vrhnika do leta 2030, kjer so sodelovali občani, župan s predstavniki občine in izbrani izdelovalec strategije.
Zadnja strategija je bila izdelana za obdobje 2006 – 2020. Kot je bilo slišati, je bilo kar veliko od tega realizirano, nekaj pa se je tudi preneslo v novo strategijo. Gre za precej kompleksen dokument, ki je opora občini in občinskemu svetu, v katero smer se bo razvijala občina, kakšni bodo njeni ukrepi in kateri bodo najpomembnejši javni projekti. Izhodišča strategije so podlaga za načrtovanje občinskega proračuna v naslednjih letih in usmerjanje razvoja na različnih delovnih področjih v pristojnosti lokalne skupnosti. V ta namen je občina pripravila anketni vprašalnik in pozvala občane, da podajo predloge in pripombe. Prispelo je sedemsto odgovorov in predlogov. Na podlagi tega je podjetje Nov'na razvoj d.o.o. oblikoval dokument strategije, ki je bil predstavljen v veliki dvorani Cankarjevega doma, nanj pa je do 20. maja še vedno mogoče podati pripombe. Predvidoma naj bi bila strategija kot dokument sprejeta na junijski seji Občinskega sveta Občine Vrhnika.

Strategija temelji na sedmih stebrih: čisto in varno okolje, prostorsko in prometno urejena občina, zadostne in privlačne storitve za vse generacije, aktivna skupnost, gospodarsko odpornejša občina, turistično zelena destinacija in pametna občina. Skupna vrednost projektov strategije je ocenjena na 78 milijonov evrov, od katerih naj bi bili dve tretjini občinskih, ostalo pa državnih in evropskih sredstev.

Na razpravi je bilo med drugim slišati, naj občina zviša indeks transparentnosti, ki ga merijo tri nevladne organizacije, iz sedanje sredine na med deset najboljših ter naj se na občini oblikuje nekakšna služba za komuniciranje z občani. Organizirati bi bilo potrebno mrežo pomoči za starejše in vanjo vključiti mlade, želja so tudi varovana stanovanja. Občina mora še bolj prisluhniti invalidom, da bo »po meri invalidov«, pa tudi mladim, ki si želijo mladinski svet, mladinski center, aktivnejšega reševanja stanovanjske problematike in nekoga, ki bi se na občini ukvarjal samo z mladinsko problematiko. Občina naj v prihodnosti še bolj dela na prepoznavnosti Ivana Cankarja in preko njega trži turistične produkte, ki bi pritegnili pozornost tudi tujcev. Na poltretji uri dolgi razpravi je bilo slišati številna vprašanja in predloge, na katere je bilo odgovorjeno že na razpravi sami in kot taki ne sodijo v dokument strategije. Kot rečeno, se bo ta sprejemala na junijski seji občinskega sveta, potem pa je smiselno, so dejali predstavniki pripravljavca dokumenta, da se jo vsakih nekaj let pregleda in glede na okoliščine revidira.

Na strategijo je še vedno mogoče podati pripombe – do 20. maja. Najdete jo na tej povezavi.

Gašper Tominc

Oglejte si tudi