Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Prejeli smo: vrhniški premiki in transparentnost občinskega sveta

Ras je, kot je napisal urednik vrhniškega časopisa Gašper Tominc na spletni strani, da se je dne 23/9-2021 napovedovala maratonska seja občinskega sveta, saj je vsebovala 19 točk dnevnega reda, pa smo jo svetniki spravili pod streho v dobrih treh urah. Sprejemali smo občinske prostorske načrte, ki so izrednega pomena za gospodarski razvoj  in reševanje prometne problematike Vrhnike. Nekateri načrti so na realizacijo čakali tudi 40 let, pa ni bilo »motorja«, da bi zadevo pognal. V preteklosti smo vse preveč gradili projekte, ki so bili bolj samemu sebi (ali gradbeništvu) namen. Tudi projektov, ki so bili nujno potrebni, kot je sanacija zdravstvenega doma, smo se lotili stihijsko s slabo pripravljenimi projekti, da se je  gradnja iz načrtovanega enega leta (oktober 2017- oktober 2018) raztegnila na september  iz načrtovanih 2.400.000 € podražila na končnih 3.700.000 € .

No, tu je potrebno omeniti oktober 2017, ko je bil  v mandatu prejšnjega župana prestrukturiran Nadzorni odbor občine, ki je v tandemu Rihar- Kukec začel gledati pod prste prejšnji občinski upravi in jasno na seji sveta opozoril na slabo pripravljeno gradnjo prizidka ZD Vrhnika, kar se je kasneje pokazalo še za kako opravičeno opozorilo. Osebno menim, da je prav zdravstveni dom bil vzrok sicer drugače pričakovanih rezultatov vrhniških lokalnih volitev (2018) in še kaj bi se našlo.

Seveda so po volitvah nastale strukturne spremembe v občinski upravi in vsled temu se največji rezultati  kažejo na področju komunalne, dejavnosti pri javnih razpisih in občinskem oddelku za okolje in prostor, ki ga vodi Bernard Kogovšek. Prav tu lahko poudarim, da je Bernard prebudil speče projekte, ki bi morali biti realizirani že v preteklosti, pa promet ne bi jezil Vrhničanov, pa tudi podjetniki bi ostali na Vrhniki.

Občinski svet z novim županom na čelu je v treh letih napravil velik premik, občani ozrite se okoli sebe , premiki so vidni  in predlogi načrtov so bili soglasno sprejeti.Za nameček pa sem v zadnji točki zahteval, da se javno razgrnejo revizijska poročila gradnje –sanacije  ZD Vrhnika in Robove ceste, ker menim, da mora biti delo občinskega sveta transparentno in davkoplačevalci o njem obveščeni.

Vid Drašček, občinski svetnik.

Oglejte si tudi