Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Ali bo vrhniški muzej reke Ljubljanice prestavljen drugam?

V časopisu Dnevnik smo pred kratkim lahko prebrali, da je nadaljnji obstoj Doživljajskega razstavišča reke Ljubljanice (v nadaljevanju, muzej), ki je postavljen v pritličju bivše šivalnice IUV, vprašljiv. Za to, da bi muzej ostal na Vrhniki, bi morali na občini v kratkem pripraviti strategijo razvoja muzeja. 

Zapisano v Dnevniku nas je začudilo, saj se zavedamo izjemne pomembnosti muzeja za Vrhniko. V Združenju za trajnostni razvoj smo predvidevali, da to vedo tudi odločevalci na Občini Vrhnika, od katerih je odvisna nadaljnja usoda muzeja. Z namenom bralcem Našega časopisa predstaviti muzej in spodbuditi javno razpravo o njegovi izjemnosti, smo zbrali nekaj podatkov iz katerih je razvidno, da je:

 

•          Ljubljanica izjemno bogato arheološko najdišče svetovnega formata. V muzeju je razstavljenih 400 muzejskih predmetov iz Vrhnike in njene okolice, ki vzbujajo pozornost svetovne strokovne javnosti.   

•          Muzej (projekt) je prejel mednarodne nagrade in priznanja, med katerimi sta še posebno pomembni dve. Leta 2018 priznanje Evropske  komisije in Sveta Evrope za 10 najboljših zgodb s področja kulturne dediščine v Evropi. Junija 2019 pa je bil v Parizu projekt uvrščen na Unescov seznam najboljših praks za varovanje podvodne kulturne dediščine. 

•          Strokovni partner muzeja (Muzej in galerije mesta Ljubljane - MGML) pripravlja kandidaturo reke Ljubljanice za vpis na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. 

•          Doživljajsko razstavišče reke Ljubljanice je vrhniški muzej, saj prikazuje zgodovino Vrhnike od njene davne preteklosti do danes. Za strokovno vodenje po muzeju so bili v sklopu projekta usposobljeni mladi Vrhničani, ki so skupaj z MGML pripravili 40 različnih pedagoških programov. 

 

Reka Ljubljanica povezuje različne vrhniške znamenitosti in bi lahko povezala tudi občane Vrhnike. Vrhniški muzej predstavlja izjemen kulturni in turistični potencial, ki bi ga morali izkoristiti. Menimo, da je potrebno muzej na Vrhniki ohraniti in na njem graditi razvoj turizma in identiteto Vrhnike.

 

Jernej Fefer

 

Odgovor občine g. Fefru

Na občini Vrhnika se zavedamo bogastva, ki ga nosi reka Ljubljanica. Zavedamo se tu pomena muzeja za občino in občane. Zavedamo pa se tudi, da je potrebno učinkovito upravljanje. V zadnjih letih je bil za upravljavca muzeja zadolžen Muzej in galerije mesta Ljubljane. Sedaj čakamo na njihovo poročilo o uspešnosti usposabljanja, da bomo lahko dolgoročno rešili samo upravljanje.  

Tudi nas je presenetil članek v Dnevniku, saj smo kot občina vedno kazali dobrodošlico muzeju. Nenazadnje smo imeli lani v samem muzeju celo odprtje Evropskih dnevov kulture. Dnevnikova, po našem mnenju, napihnjena zgodba, je kot zgodba o kartingu na praznem parkirišču v Sinji Gorici - ko je ministrstvo moralo zaradi medijskega pritiska spremeniti dovoljenje zanj.  

 

Župan Daniel Cukjati 

 

 

Oglejte si tudi