Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Povežimo se ter skupaj recimo ne nasilju

Vrhnika, 11. oktober - Vsi si zaslužimo živeti v svetu, kjer se počutimo varno, močno in svobodno. Za nekatere otroke in mlade so žal del njihovega sveta tudi izkušnje vrstniškega in drugih oblik nasilja. Posledice nasilja negativno vplivajo na njihovo fizično in psihično počutje ter na njihovo telesno in duševno zdravje.
Vrstniško nasilje se ne pojavlja le v živo, ampak tudi na spletu. Raziskava v okviru projekta Varni brez nasilja je pokazala, da je 89 % (N = 4.617) učencev 3. triletja poročalo, da na šoli obstaja besedno, fizično in odnosno nasilje. Približno polovica učencev je vsaj enkrat doživela vsaj eno obliko spletnega nasilja. Odgovornost odraslih je, da se seznanimo z informacijami o nasilju ter otrokom in mladim pomagamo krepiti moči in veščine, da bodo nasilju znali in zmogli reči NE.

Konferenca v Cankarjevem domu na Vrhniki je bila le ena od priložnosti za povezovanje in sodelovanje, ki sta ključnega pomena  pri ustvarjanju podpornega in varnega okolja, v katerem nasilje ni vrednota oziroma ni ustrezen način ravnanja v medosebnih odnosih. Odgovornost nas vseh (ne le na nivoju družine, pač pa tudi sistemsko, zlasti v zdravstvu in v procesih vzgoje in izobraževanja)  je, da sodelujemo in delujemo v dobro otrok in mladih. Pomembno je, da vzgojno-izobraževalni zavodi in druge organizacije, ki izvajajo aktivnosti z in za otroke, skrbijo za krepitev sistematične primarne preventive nasilja in zlorab otrok in mladih.

Tudi mladi so imeli priložnost v pogovoru z Domnom Valičem  izpostaviti ključna sporočila, med drugim tudi to, da potrebujejo odrasle, njihovo podporo in ljubezen. Želijo si, da bi jih vključili v reševanje težav in bi skupaj poiskali odgovore na izzive s katerimi se soočajo.

Dobrih praks na področju izvajanja preventivnih programov v vrtcih in osnovnih šolah je precej, a pred nami je še nekaj pomembnih korakov za vzpostavitev sistema primarne preventive nasilja, ki bo zagotavljal krepitev varovalnih dejavnikov otrok in bo na voljo vsem otrokom in mladim v Sloveniji.

Konferenca se je zaključila s premiero serije kratkih filmov na temo spletne varnosti, ki bodo predstavljeni tudi na družbenih omrežjih ISA instituta (Facebook: ISA institut, Instagram: isa.institut).

Konferenca je potekala v okviru projekta Varni brez nasilja – Celostni program primarne preventive vrstniškega in spolnega nasilja na škodo otrok in mladostnikov, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Oglejte si tudi