Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Adventni venček: Tradicija, ki polepša dom

Letos se adventni čas začenja že 28. novembra. Eden njegovih najbolj razširjenih simbolov je adventni venec, ki letos praznuje dobrih 180 let obstoja. Je poln simbolike in hkrati dovolj zgovoren, da so ga za svojega vzeli tudi v družinah, ki niso verne.

Prvi adventni venec, kakršnega poznamo danes, se je pojavil leta 1838 v nemškem Hamburgu v domu za revne otroke. Tam je evangeličanski pastor Johan Wilchelm svojim varovancem, ki so imeli trdo otroštvo, želel olepšati adventne dneve in pričakovanje božiča. Naredil je velik lesen obod in nanj namestil 24 sveč, 19 majhnih za vsak dan in 4 velike za 4 adventne nedelje. Sveče je postopoma prižigal in ta obred je bil otrokom tako všeč, da se je odločil, da bo to vsako leto ponavljal. Trinajst let pozneje so ta leseni obod začeli krasiti z zimzelenimi vejicami. Kmalu so vence pletli samo z zimzelenimi vejicami. Ta lepi običaj se je sčasoma razširil po vsej Nemčiji. Od tam je prešel v druge evropske države, zatem še v Ameriko, ob koncu stoletja se je udomačil povsod po svetu, kjer živijo kristjani. Adventni venec je doživel spremembo: na njem so samo 4 sveče za 4 adventne nedelje.


Venec poln simbolike

Danes lahko adventni venec kupimo že v katerikoli trgovini, seveda pa je veliko več vreden venec, ki ga naredimo sami. Pri izdelovanju venca lahko uporabimo lovorjeve vejice, ki označujejo zmago nad grehi, vejice cedre, ki so simbol moči, vejice bodike (božjega lesa), ki spominjajo na trnjevo krono. Večina vencev pri nas je spletenih iz smrekovih vejic, ki so vedno zelene, tako kot bi morala biti vera. Venec v obliki kroga pomeni večnost in zvestobo, saj nima ne začetka ne konca. Svetloba sveč nas spominja na svetlobo odrešenja iz teme grehov in nam prinaša upanje in odrešenje. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju.

 

Izdelava doma je preprosta
Na spletu najdete na stotine predlogov, kako izdelati venček. Potrebujete samo izbran naravni material, domišljijo in dobro voljo. Osnova sta seveda obod (lahko uporabite tudi pladenj) in štiri sveče. Od naravnih materialov lahko uporabite vejice, mah, storže, želod, šipek, okrasni slak, orehe… Z dodanim sadjem, rezinami suhih pomaranč, storži in cimetovimi palčkami vdahnemo svoj karakter.  , cimetove palčke, posušene rezine pomaranče,... Priporočamo nakup lepilne pištole. Z njo bo lepljenje dekoracij na vaš adventni venček mnogo lažje in hitrejše. A ne pozabite: bolj kot stil venčka je pomembna njegova sporočilnost. (gt)

 

 

Oglejte si tudi