Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Položili venec

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Vrhnika, smo v petek 22.7.2022 na Stari Vrhniki ( na dan bivšega praznika Dan vstaje slovenskega naroda) pri spomeniku padlim borcem i. tankovske brigade (med osvobajanjem Dalmacije, Slovenskega Primorja ter posebej mesta Trst,) pripravili spominsko slovesnost s krajšim kulturnim programom in polaganjem venca.

Ob prisotnosti praporščakov vseh veteranskih organizacij delujočih na Vrhniki je delegacija v sestavi župana občine Vrhnika g. Daniela CUKJATIJA, članice predsedstva Glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB gospe Tilke BOGOVIČ in gospoda Andreja BOLČINE, ki je bil neposredni udeleženec zaključnih bojev za Trst položila venec.

Župan g. Daniel CUKJATI je spregovoril nekaj besed in se pri tem spomnil, kako smo lansko leto to slovesnost opravili v družbi z vojaškim  atašejem Ruske federacije pri ambasadi RF v Sloveniji, sedaj je pa to zaradi nekaterih, ki bi to nepotrebno vojno v Ukrajini lahko rešili oz. celo preprečili za zeleno mizo, nemogoče.

To priložnost smo izkoristili za podelitev statusa častnega člana ZB za vrednote NOB Vrhnika Andreju Bolčini, ki je sicer član ZB že od leta 1945. Podelili smo tudi  bronasto plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije gospej Milki Zupančič, članici ZB Vrhnika. To priznanje je prejela zaradi dolgoletnega dela v socialni komisiji pri ZB Vrhnika, saj je s tem nadaljevala tradicijo dela svoje mame med najhujšo preizkušnjo Slovencev med leti 1941-45 na Banjški planoti.

V okviru slovesnosti, je bojno pot te slavne brigade, ki ima domicil na Vrhniki, opisal Teofil BIZJAK, član ZB Vrhnika, dve Kajuhovi pesmi pa je čustveno zrecitiral naš prijatelj iz Borovnice Matjaž Ocepek, sicer predsednik ZB Borovnica.

 

Miran ŠTUPICA, predsednik ZB NOB Vrhnika (foto: Žele)

Oglejte si tudi