Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Prostofer dosegel svoj namen: Največ voženj za obisk bolnišnice

Mineva leto dni od uvedbe Prostoferja, to je brezplačnega osebnega prevoza za starejše občane Vrhnike, in kot kaže, je občina s projektom zadela žebljico na glavico. V tem času je bilo opravljenih približno 10 tisoč kilometrov, najpogostejša relacija vožnje pa je od doma do bolnišnice.
19. avgusta smo obeležili svetovni dan humanitarnosti pod geslom »Resnični junaki«. V Zavodu Zlata mreža, ki vodi projekt Prostofer, imajo trenutno že skoraj 400 takšnih junakov, ki vsak dan s srcem prostovoljno prevažajo starejše in pomoči potrebne v zdravstvene domove, bolnišnice in druge javne ustanove. Tako so ti junaki samo letos opravili že približno 3000 prevozov, torej pomagali prav toliko starejšim, ki so potrebovali njihovo pomoč.


Na Vrhniki največ voženj za obisk bolnišnice

»Na Vrhniki, kjer projekt poteka že od lanskega oktobra, imamo 12 prostovoljnih voznikov, ki so do danes opravili že preko 200 prevozov. Prevoze opravljajo vsak dan, največ v bolnišnico Ljubljana in zdravstveni dom Vrhnika,« je pojasnil Miha Bogataj iz Zavoda Zlata mreža. Občina je lani poskrbela za novo električno vozilo Renault Zoe, Zavod zlata mreža pa za vodenje projekta, novačenje in izobraževanje voznikov prostovoljcev. Eden izmed voznikov, Franjo Čretnik, pravi, da mu je v veselje, da lahko pomaga starejšim. »Gre za odnos do starejših, kar bomo tudi mi nekoč. Zato pozdravljam ta projekt in z veseljem poprimem za volan, ko sem na vrsti ali ko me pokličejo.« Najmarljivejši voznik prostovoljec je Slavko Jereb, upokojeni voznik, ki vsakotedensko vozi starejše na želene lokacije. Po podatkih Zavoda Zlata mreža je skoraj polovica vrhniških prevozov v bolnišnico, dobrih četrt k zdravniku, sledijo trgovina, banka, pošta in druge lokacije. 


Za lepšo jesen življenja

»Kot občina se zavedamo, da moramo poskrbeti za starejše. Oni so gradili našo preteklost, zato je prav, da jim vrnemo in pomagamo v njihovi jeseni življenja,« pravi župan Daniel Cukjati. Občina Vrhnika je za svoje voznike Prostoferja poskrbela tudi z brezplačno malico, ki jo dobijo tisti dan, ko opravljajo prevoze, kar je lepa pozornost in zahvala za njihovo prostovoljno delo. 

Sicer pa je občina Vrhnika ena od 40 občin v Sloveniji, kjer s tovrstno pomočjo skrbijo za svoje starejše občane. Do konca leta bo takšnih občin v Sloveniji še več, saj so potrebe velike – demografska slika namreč kaže, da se vsako leto za 3 % poveča delež starejših od 60 let oziroma da je danes pri nas že vsak peti prebivalec starejši od 65 let. 

 

Gašper Tominc

 

 

IŠČEMO NOVE KANDIDATE ZA ŠOFERJE!

Tel.: 080 10 10

info@zlata-mreza.si

 

Oglejte si tudi