Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Graditi se bo začel kolopark!

Pri nekdanji železniški postaji, nasproti nekdanje trgovine Mavrica, bo občina v drugi polovici aprila začela graditi kolopark. Gre za razgibano asfaltno stezo, kjer bodo na svoj račun prišli predvsem mladi s svojimi kolesi, skiroji ali rolerji. Če bodo dela potekala skladno s pričakovanji, bo park nared še pred začetkom poletja.
Gradnja koloparka poteka v okviru večjega projekta »Šport za vse generacije« s katerim je občina ob pomoči Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika na razpis LAS Barje kandirala za nepovratna evropska sredstva. Kot je pojasnil Gašper Stržinar z ZIC Vrhnika, ki pokriva področje športa in hkrati sodeluje pri projektu, bo občina pridobila 90 tisoč nepovratnih sredstev, projekt pa je ocenjen na 145 tisoč evrov. »Ne gre samo ta izgradnjo kolesarskega poligona, ampak tudi za postavitev zunanjega fintesa, urbane opreme in ozelenitve območja.«


Kaj je kolopark?

Gre za asfaltno stezo, ki se uporablja za trening spretnostnih veščin in vožnje s pripomočki na kolesih, kot so skiro, rolka ali rolerji. Steza je sestavljena iz grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno zanko. Če povprašate osnovnošolce, ki tudi bodo v večini uporabljali ta park, gre za uresničitev »mokrih želja«. Tovrstni parki so v tujini že stalna praksa, v Sloveniji pa jih beležimo šele zadnja leta. Tisti, ki ste kdaj obiskali nakupovalni center Aleja, si ga lahko ogledate zunaj pred vhodom. »Steza bo široka 120 cm, vse brežine bodo urejene z zelenico, ki bo služila kot zaščitna podlaga pri padcih s steze,« pravi Stržinar. Celotna površina koloparka bo merila 500 m2.


Tudi orodja za fitnes na prostem

Da bi bilo območje čimbolje izkoriščeno, so se načrtovalci odločili, da v prostor umestijo še 18 x 18 m velik plato, ki bo namenjen vadbi na prostem. V praksi to pomeni, da bodo postavili nekaj zunanjih fitnes orodij, ki bodo namenjeni tako mladim kot tudi starejšim ter invalidom (eliptični trenažer, veslač, naprava za izteg kolen, naprava prilagojena uporabnikom z invalidskim vozičkom, kombinirana sestav…). Poleg tega so ob poti predvidene še štiri lesene klopi za posedanje, pitnik, stojalo za parkiranje in zaklepanje koles ter koši za odpadke in pasje iztrebke. Potrebno senco bodo nudile na novo zasajene lipe.


Župan želi vzpodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa

Župan Daniel Cukjati pravi, da projekt nastajal v želji, da se mladim in ostalim ponudi dodatno možnost za kvalitetno preživljanje prostega časa. »Mladi, predvsem fantje, bodo tako la razmeroma varen način izživeli svojo otroško norčavost, hkrati pa ohranjali telesno kondicijo in razvijali pozitiven odnos do zdravega življenja. Tovrstna vadba je zabavna in sproščujoča, ob njej se bodo lahko družili stari in mladi, ter tako koristno izkoristili svoj prosti čas.« Župan dodaja, da bo občina s tem razširili in obogatila tudi turistično ponudbo Vrhnike. Turisti si bodo lahko med obiskom Vrhnike, z vadbo na prostem, svoje bivanje še dodatno popestrili.


Gašper Tominc


Oglejte si tudi