Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Koncert Tria Rupnik z Markom Hatlakom

Vrhnika, 12. junij – Med zidovi cerkve svete Trojice je ponovno zadonela klasična glasbe v izvedbi Tria Rupnik, tokrat že enajsto leto zapored. V goste so povabili Marka Hatlaka, slovenskega harmonikarja idrijskih korenin.
Prvi del koncerta Tria Rupnik v zasedbi Manca (violina), Anže (klavir) in Nejc Rupnik (violončelo) je zaznamoval nemški skladatelj in pianist Robert Schumann. Trio je zaigral njegovo skladbo Klavirski trio št. 3. v g-molu, Op. 110, ki je nastala pred 170. leti v Düsseldorfu, leto dni kasneje pa prvič javno predstavljena v Leipzigu. Schumann je skladbo sestavil proti koncu svojega življenja, ko je bil že v primežu začetne norosti. Skladba je včasih kritizirana zaradi naključnosti in ponavljanja, kljub temu pa je posejana z dragulji in prežeta z osebnostjo, ki je prepoznavna in zgolj Schumannova.
V drugem delu koncerta se je triu pridružil virtuoz na harmoniki Marko Hatlak, s katerim je zasedba med publiko zanesla ritme argentinskega tanga avtorja Astorja Piazzolle. Gre za argentinskega skladatelja tanga, katerega dela so revolucionirala tradicionalni tango v nov slog, imenovan Nuevo tango, in vključuje elemente jazza ter klasične glasbe. Temperamentni ritmi in kvaliteta izvedbe so izpod rok publike izvabili dolge aplavze, ki so od nastopajočih zahtevali dodatne bise.
Brez dvoma odličen glasbeni dogodek se je zaključil s sproščenim druženjem pred cerkvijo, kjer je bilo mogoče poklepetati tudi z izvajalci.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi