Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
4°C
ČET.
12°C
4°C
Oceni objavo

Festival Vrhnika: V cerkvi svete Trojice znova odzvanjala klasična glasba in petje

Vrhnika, 17. in 18. september – Na »holmu« Svete Trojice je letos potekal že šesti »Festival Vrhnika«, kakor je organizator, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, poimenoval dvodnevno druženje ob klasični glasbi in petju vrhniških in drugih izvajalcev.
Prvi večer, petek 17., je bil v znamenju učencev Glasbene šole Vrhnika, ki je prva v kraju, ki skrbi za glasbeno omiko mladine. Festival je odprla Ajda Jelovšek na violončelu, ki po osmih letih zaključuje glasbeno izobraževanje na Vrhniki in ga bo nadaljevala na ljubljanskem konservatoriju. Predstavila se je s Čajkovskijevim Nokturnom. Na klavirju jo je spremljala Olga Zalokar, njena mentorica pa je bila Urša Kržič. Glasbeni večer je na prečni flavti nadaljevala Zala Gvardjančič, ki je svojo glasbeno pot začela v vrhniški glasbeni šoli in jo nato po ljubljanskem konservatoriju nadaljevala na Dunaju. Je prejemnica številnih priznanj in danes igra v orkestru Proarte na Dunaju. Po solo nastopu s skladbo J. S. Bacha (partita v a molu za flavto), se ji je na klavirju pridružil Tadej Horvat, ki sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini. Kot korepetitor na tekmovanjih prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje. Predstavila sta se s skladbo C. Reineckeja Koncert ta flavto, op 283. Poseben pečat večeru so še dali bralci Cankarjevih besedil delujočih v okviru Turističnega društva Blagajana, ki so izbranimi odlomki povezali milozvočne glasbene točke.

Po petkovem inštrumentalnem večeru je sledila sobota, ki je bila tudi vokalno obarvana. Nastopila je novonastala vokalna skupina Kvintetke, ki jo poleg umetniške vodje Eme Trček sestavljata še Ana Roš in Eva Pokovec. Po zaključku skupnega petja pri APZ Tone Tomšič UL, so se dekleta odločila, da pevsko pot nadaljujejo v manjši zasedbi. Razmere v preteklem letu so jim onemogočile izvedbo prvega koncerta, zato bodo del programa predstavile na letošnjem Festivalu Vrhnika. Program je zajemal slovenske ljudske pesmi in dela slovenskih skladateljev, na klavirju pa jih je spremljala Anja Kuhelj. Drugi del večera je bil glasbeno obarvan z duom violina - klavir. Violinist Vid Sajovic, ki je pred leti z odliko magistriral na rotterdamski umetnostni univerzi, je član Slovenskega godalnega seksteta in profesor violine in komorne igre na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Pianistka Maruša Frelih pa koncertira tako na slovenskih kot tujih odrih na mnogih prireditvah in je prejemnica več nagrad doma in v tujini. Predstavila sta se s sonatami za violino in klavir avtorjev Brahmsa, Mozarta in Bacha, ter večer sklenila Bartokovimi Romunskimi plesi. Tudi ta večer so program popestrili bralci Cankarjevih besedil.

Umetniški vodja Festivala Vrhnika je bila Ida Treven.

Gašper Tominc, foto: GT

 

 

Oglejte si tudi