Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kdo si želi takšnega vodenja Komunalnega podjetja Vrhnika?

Marsikdo ne ve, na kakšen način deluje vodenje Komunalnega podjetja Vrhnika, zato vam bom na kratko opisal, kako poteka vodenje tega podjetja z strani vseh treh občin. 
 

Hitro boste lahko ugotovili, da je pri tem nekaj hudo narobe!
 

Leta 2013 je bil sprejet odlok, kjer so župani občin, Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer ustanovili organ SUO, tako pa so župani prevzeli vodenje vrhniške komunale v svoje roke. S tem odlokom so si župani omogočili, da:

 

- preglasujejo Nadzorni svet komunale;
- dajejo navodila Nadzornemu svetu;
- imenujejo začasnega direktorja;
- vodijo postopek izbire in predlagajo direktorja, ki jim najbolj ustreza.

 

Z vsemi temi pooblastili pa župani upravljajo in nadzorujejo KPV, kar pa zakonodaja IZRECNO PREPOVEDUJE!
 

To je pritrdilo tudi Ustavno sodišče in celo Komisija za preprečevanje korupcije, na zadnji seji pa nam je celotno situacijo razložil tudi pravnik, ki je preučil celotno situacijo vodenja.

Vsako normalno javno podjetje ne sme delovati na ta način, saj je prevelika možnost korupcije. To pa zato, ker na tak način župan direktno lahko sklepa posle oziroma se pogaja o cenah z direktorjem komunale in tako lahko neposredno oškoduje občinski proračun.

 

Naj še povem, da je v občini Vrhnika 17 svetnikov zahtevalo izredno sejo, na kateri smo v veliki večini izglasovali, da je potrebna sprememba tovrstnih odlokov, saj smo mnenja, da je trenutno stanje nedopustno in nezakonito. 
 

Kljub 66% lastniškem deležu občine Vrhnika v Komunalnemu podjetju Vrhnika, in drugačnemu mnenju občinskega sveta občine Vrhnika, pa sta se župana občine Borovnica in Log-Dragomer samovoljno odločila objaviti razpis za izbiro direktorja KPV, ki je objavljen v junijski izdaji Našega časopisa!

 

Zato se sprašujem, dragi občani in občanke, do kdaj bomo še naprej dovolili, da določeni ljudje upravljajo z »našim« podjetjem, kot da je le njihovo in se požvižgajo na zahteve večinskega lastnika, ki želi samo, da se preneha domnevna korupcija v naši občini in da določena dela po previsokih cenah ne izvajajo le določeni izvajalci, temveč da se uredi transparentno vodenje našega podjetja!

 

Doman Blagojević, občinski svetnik Zelenih Slovenije

 

Opomba: Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališče uredništva.

Oglejte si tudi