Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zaključek festivala Rima raja

Vrhnika, 18. maj – Na odru Cankarjevega doma se je zaključil že enajsti festival otroške poezije Rima raja na katerem so s 171 pesmimi sodelovali učenci in učenke iz 23 različnih slovenskih šol. Na odru Cankarjevega doma so bili razglašeni finalisti mlajše (od 1. do 5. razreda) in starejše (od 6. do 9. razreda) skupine. V mlajši skupini si je prvo mesto prislužila Tinkara Jerman iz 5. e razreda OŠ Ivana Cankarja Vrhnika s pesmijo »Mak in sončnice«. Od domačih so se med finaliste omenjene skupine zavihteli še Malaika Brdnik iz 5b, Lara Kovačič iz 3c in Isak Behrič iz 5b razreda OŠ Ivana Cankarja. V starejši skupini sta si prvo mesto delila Ana Šparl z Brezovice in Julija Plut iz Naklega, od domačih pa se je med finaliste uvrstila samo še Lucija Malovrh iz 9B razreda OŠ Antona Martina Slomška.

Festival Rima raja je nastal pred enajstimi leti na pobudo pesnika Uroša Vošnjaka, ki je v spremni besedi k zborniku festivala ugotavljal, da je letos sicer prispelo manj pesniških del, je pa mogoče razbrati, da jih je več nastalo spontano, brez »prisile« učiteljic. »Pri izbiranju trideseterice me vodijo mnoge zadeve. Od domišljije avtorja, njegove izvirnosti, spontanosti, pa vse do obvladovanja jezika, v katerem zapisuje, in obvladovanja forme, s katero naj bi se izkazovala poezija, tista prava poezija.«

Pri projektu festivala so poleg pesnika Vošnjaka sodelovali še Cankarjeva knjižnica Vrhnika, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, ZIC in Glasbena šola Vrhnika. Projekt so podprli tudi Občina Vrhnika in Občina Log-Dragomer ter oblikovalec Anže Škerjanec. Dogodek na Cankarjevem odru so z baletno predstavo obogatile baletke Tiana in Tarisa Debevec ter Neža Kunej ter priložnostni »zborček« OŠ Ivana Cankarja Vrhnika s himno festivala.


Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi