Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Mavsarjev Varuh časa v Kostanjevici na Krki

Kostanjevica, 23. julij – V soboto 27. julija se bo zaključil mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2019 v Kostanjevici na Krki, na katerem sodelujejo trije kiparji, med drugim tudi vrhniški rojak akademski kipar mag. Bojan Mavsar. Predstavlja se s skulpturo »Varuh časa«, menihom, ki tako kot meniški redovi dojemajo prostor in čas odgovorno in v večni sinhroniciteti. Če ne bomo znali ponotranjiti teh znanj, nam po čas skupaj s svetom, potekel – se glasi razlaga umetnika.

Na simpoziju sodeluje tudi Robert Canev iz Bolgarije s skulpturo »Seme« ter Aldo Shirma Uza iz Peruja, ki se predstavlja s skulpturo v obliki ladje, na kateri bodo različne živali, z imenom »Plujemo skupaj«.

Več kot 100 skulptur, ki so na ogled v neposredni okolici galerije in v Kostanjevici na Krki, je nastalo v letih 1961/88 ter bienalno od 1998 dalje, na kiparskih simpozijih Forma viva, z mednarodno udeležbo kiparjev iz vsega sveta. Skulpture, ki jih udeleženci oblikujejo mesec dni, ostanejo v naravnem okolju. Ustvarjene so izključno iz hrastovega lesa, ki je tipičen osnovni material za to geografsko območje. Organizator dogodka je Galerija Božidarja Jakac, Kostanjevica na Krki.

Gašper Tominc, foto: facebook Galerija Božidarja Jakac, Kostanjevica na Krki

Oglejte si tudi