Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Predstavniki KS pri županu: večina bi hitrejši internet

Vrhnika, 23. decembra – Tik pred začetkom praznikov je župan Stojan Jakin povabil v svoje prostore še predstavnike krajevnih skupnosti. Povabilu se jih je odzvalo enajst od trinajstih.
Župan jim je v prisotnosti direktorice občinske uprave Vesne Kranjc in Marte Lenarčič, ki skrbi za računovodska opravila krajevnih skupnosti, predstavil večje letošnje projekte občine ter na kratko orisal glavne investicije leta 2016. Ena takih bo nov most čez Ljubljanico med Verdom in Sinjo Gorico (ob obstoječem avtocestnem mostu), napovedal je tudi nekaj manjših investicij v krajevne skupnosti. Župan je še dodal, da je eden od prek 140 županov, ki so s svojim podpisom zahtevali umik finančnega ministra Mramorja, saj vedno manjši proračunski kolač, ki ga namenja država, ne zmore nasititi vseh potreb, ki jih država nalaga občinam.

Predstavniki krajevnih skupnosti so spregovorili o svojih načrtih in delovanju. V Blatni Brezovici imajo še vedno težavo s slabo električno napetostjo in na obljubljeno transformatorsko postajo čakajo že bojda 7 let. Izpostavljen je bil tudi most v Sinji Gorci, saj čezenj po novem lahko vozijo le tovornjaki z manjšo tonažo, kar pa za razvoj kraja nikakor ni dobrodošlo. Župan jim je obljubil pomoč pri pogovorih z Elektrom ter da bodo most čim hitreje obnovili.
V Ligojni načrtujejo asfaltno prevleko na Mavsarijo, nadaljevanje postopkov za izgradnjo pločnika, izgradnjo manjšega otroškega igrišča, nekaj pripomb pa je bilo tudi na račun optike. Glede slednje je župan pojasnil, da so imeli pred nedavnim sestanek z akcijsko skupino »LAS Barje z zaledjem«, ki bo pripravil projekte za pokritje belih lis oskrbe z internetom.
V Verdu imajo veliko potrebo po pločniku v smeri proti Bistri, ker je hoja ob tamkajšnji cesti izredno nevarna. Radi bi še dokončali širitev pokopališča, uredili do konca Matjaževko in osvetlili sprehajalno pot v Retovju. Načrtujejo ureditev prve proge za spust s kolesom z Ljubljanskega vrha proti Verdu, medtem ko so letos uspešno že uredili prvi offroad poligon za ljubitelje motokrosa. Kot je dejal še Tomaž Gorišek, predsednik KS Verd, bi radi revitalizirali njihov park, vanj postavili spomenik Tonetu Vidmarju in obeležje najstarejšemu najdenemu kolesu, radi bi obnovili in vsebinsko obogatili tudi Staro kaščo.
Na Stari Vrhniki je leto minilo v znamenju izgradnje kanalizacije in ostalih infrastrukturnih vodov. Sanirali so še kapelico sredi vasi in nekaj gozdnih poti. Čaka jih še ureditev akustike v domu krajanov in ureditev tamkajšnjih zgornjih prostorov. Tudi na Stari Vrhniki bi si želeli hitrejšo internetno povezavo.

KS Podlipa –Smrečje je izrazila zadovoljstvo nad gradnjo ceste proti Podlipi in pohvalila namero, da se bo cesta urejala tudi v letu 2016. Tudi oni bi si želeli učinkovitejši internet, pa tudi kakšno kolesarsko stezo, saj je kraj izrazita tranzitna kolesarska destinacija.
V KS Drenov Grič – Lesno Brdo so leto zaključili z novim pločnikom in razširjeno cesto od DG-ja do gasilskega doma, za njimi pa je tudi ureditev garderob v športnem parku. Slišati je bilo, da naj bi v prihajajočem letu gradili pločnik še do Kavčiča, prav tako tudi njih tare slaba internetna povezava. Župan je dodal, da bo Drenov Grič še ena od lokacij (poleg Bevk in Blatne Brezovice), kjer občina načrtuje gradnjo kanalizacije, dočim Lesno Brdo pa naj bi večinoma ostalo na greznicah.
V KS Vrhnika – Breg v letošnjem letu niso imeli večjih investicij, ker varčujejo denar za ureditev sprehajalne poti od centra mesta mimo Mavrice do Zlatice. Hkrati naj bi za Zlatico zgradili tudi otroško igrišče ter v sodelovanju še z dvema krajevnima skupnostma asfaltirali cesto do Svete Trojice.
KS Vrhnika – Vas ravno tako stremi k temu, da bi izgradila še eno otroško igrišče, želje pa obstajajo tudi po nekakšnem fitnesu v naravi, in sicer nekje ob poti proti Staremu malnu.

V KS Vrhnika – Center naj bi v začetku novega leta dobili gradbeno dovoljenje za izgradnjo mansarde na Domu krajevnih skupnosti na Tržaški 11. Denar naj bi imeli skupaj še z dvema krajevnima skupnostma (Breg in Vas) že privarčevan, tako da naj bi dela stekla kmalu.

Na Zaplani so pridobili nove kilometre asfalta na cesti proti Ulovki, na Strmci in na Jerinovem Griču, postavili so tudi otroško igrišče. Sedaj so osredotočeni na glavni projekt – to je na izgradnjo mrliške vežice.

V KS Pokojišče Padež-Zavrh pridobivajo gradbeno dovoljenje za gasilski dom in dom krajanov, slišati je bilo tudi, da imajo sedaj v njihovi brunarici, ki je priljubljeno zbirališče krajanov, po novem tudi tekočo vodo.

Na dobro uro dolgem sprejemu je bilo še slišati, da imajo barjanske krajevne skupnosti težave s poljskimi potmi, ki postanejo v času aktivnejših kmetijskih opravil popolnoma razrite zaradi teže kmetijske mehanizacije. Vsakršno nasipanje materiala oziroma popravljanje poti z denarjem krajevnih skupnosti se jim zdi nespametno, saj tovrstni posegi zelo malo zaležejo. Zato je župan obljubil, da bodo na temo sklicali sestanek in poskušali najti ugodno rešitev.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

 

Oglejte si tudi