Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Z izidom knjige spomnili na lanskoletni žled

Vrhnika, 11. februar – Spomin na lanskoletni žled, ki je okoval v svoje ledene kremplje tudi naše konce, je še vedno živ. Da ta ne bi zbledel, so poskrbeli pri Založbi Fran, kjer so ob obletnici naravne ujme izdali zbirko kratkih izkustvenih zgodb o temu pojavu. Knjigo »Žled«, kjer ima svoje poglavje tudi Rozka Saje iz Podlipe, je založba predstavila v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, ki je bila obenem tudi organizatorka dogodka.
Literarno delo Rozke Saje je eno od številnih pripovednih enot, ki je po strokovnosti, slogu in vsebini prepričalo uredništvo založbe, da jo je umestilo v zbirko tridesetih kratkih zgodb. Sajetova v njej opisuje kako se je čisto navadna, mestoma celo dolgočasna sobota, nenadoma prelevila v napeto dogajanje, polno skrbi za domače družinske člane, ki so se na tak ali drugačen način soočili z ledenim pojavom. Kot sta pojasnila urednika Andreja Blažič Klemenc in Franc Merkač, je njena zgodba le ena od številnih iz domala cele Slovenije, ki so prispele na literarni natečaj. Poleg samih zgodb so knjigo dopolnili tudi z estetskimi in dokumentarnimi fotografijami.
Predstavitev sta popestrila še Franjo Čretnik iz PGD Verd in poveljnik Civilne zaščite Viktor Razdrh, ki sta bila lani oba operativno vpeta v dogajanje. Predstavila sta svoje izkušnje, napor gasilcev in drugih, ki so pomagali pri odpravljanju posledic žleda. Enajstdnevna neprestana akcija je od vseh terjala veliko požrtvovalnosti, za kar so ob lanskem občinskem prazniku prejeli posebno županovo priznanje.

Dogodek so po kulturni plati popestrili mladi glasbeniki iz podlipske doline.

Gašper Tominc, foto. GT

Oglejte si tudi