Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Tokrat je bila osrednja nit žica

Vrhnika, 13. maja – Marko Jakopič, likovni pedagog, ki na OŠ Ivana Cankarja Vrhnika vodi otroško Petkovškovo kolonijo, si je tokrat za osrednjo nit izbral mobile iz žice. Za tiste, ki ne vedo, kaj so mobile: gre za viseče ali stoječe skulpture, ki se v pišu vetra premikajo.
Enodnevne kolonije se je udeležilo preko trideset učencev in učenk iz 14 osnovnih šol (od Idrije do Brezovica), ena od njih je bila celo soimenjakinja Cankarjeve šole, le da se nahaja v Zagrebu. Ni bilo lahko, je pojasnil Jakopič, saj gre za trd in tog material, a učenci so se izkazali kot izvrstni ustvarjalci. Na osnovno ogrodje žice so obešali tanjše, oblikovane žice, mestoma tudi papir in tako ustvarili razvejane skulpture, ki so se v pišu vetra, ki je na otvoritvi potegnil skozi avlo, zazibali in opozorili nase. Stvaritve mladih ustvarjalce si lahko ogledate v zgornji šolski avli.
Vsi sodelujoči in njihovi mentorji so prejeli spominsko plaketo za sodelovanje. Prihodnje leto bo na vrsti likovna tematika, kaj natančno  je do dneva začetka kolonije skrivnost. Navadno se jo udeležita po dva ustvarjalno nadarjena učenca s šole. Včasih je bila kolonija dvodnevna, temu primerno so bili tudi zahtevni projekti, sedaj so ti prilagojeni enemu dopoldnevu.

Odprtje razstave sta kulturno popestrila Matic Rot in Tinkara Zupan na harmoniki.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi