Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Projekt Ljubljanica bo ta petek prejel Unescovo priznanje

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) letos potekajo pod motom Dediščina#umetnost#razvedrilo. Slovenija, kjer bodo potekali od 28. septembra do 12. oktobra, se temi pridružuje. Odprtje bo 27. septembra na Vrhniki, kjer bodo tudi razglasili uvrstitev projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino.

Vrhnika ima izjemen potencial na področju naravne in kulturne dediščine, ki v zadnjem obdobju dobiva prepoznavnost tako v lokalnem kot tudi nacionalnem in mendarodnem okolju. Letos je tako občina dobila priložnost gostiti slavnostno odprtje 29. Dnevov evropske kulturne dediščine in 7. Tedna kulturne dediščine. Kot je bilo že uvodoma omenjeno, bo ob tej priložnosti potekala tudi slovesna razglasitev projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za varovanje podvodne kulturne dediščine. 

Projekt je pridobil znak 21. junija letos v Parizu na 7. zasedanju držav pogodbenic Konvencije o varovanju podvodne kulturne dediščine, del katere je tudi Slovenija. V francoski prestolnici je priznanje sprejela generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Maja Bahar Didović.
Priznanje ni namenjeno samo razstavišču Moja Ljubljanica, s katerim upravlja zadruga Za.polis, pač pa za celovit projekt, ki ga je sofinanciral Finančni mehanizem EGP in je v letih 2014–2016 v partnerstvu Občine Vrhnika, Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter v sodelovanju z Restavratorskim centrom ZVKDS, Zavodom za podvodno arheologijo, domačimi in mednarodnimi strokovnjaki vključeval zaščitne podvodne raziskave, konservacijo in prezentacijo deblaka iz 2. stoletja pr. n. št., sanacijo rečnih brežin, monitoringe, analize in dokumentiranje rečnega dna in državnega depozitorija za moker les ter vzpostavitev omenjenega razstavišča.

Slovesnost bo potekala v razstavišču ob 19. uri. Sicer pa si boste lahko ta dan in v naslednjih dneh na Vrhniki in v njeni okolici brezplačno ogledali številne primere kulturne dediščine – od katerih ima večina tudi vodene oglede. Seznam prireditev najdete na tej povezavi.

GT

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi