Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Muzej Ljubljanice na Vrhniki

Stalna muzejska razstava Moja Ljubljanica, umeščena v pritličje nekdanje šivalnice IUV (danes Kulturni center Vrhnika), predstavlja bogato naravno in kulturno dediščino reke Ljubljanice.

Ljubljanica je bila v preteklosti ena glavnih prometnih in transportnih povezav na širšem vrhniškem območju. Zaradi bogatih in odlično ohranjenih zgodovinskih najdb je reka, ne le slovenski, temveč svetovni fenomen, zato je od leta 2003 med Vrhniko in Ljubljano zavarovana kot kulturni spomenik državnega pomena.

Postavitev razstave sledi sodobnim muzejskim smernicam in na dinamičen ter doživet način odkriva tri svetove reke Ljubljanice. Na prvem delu razstave so predstavljene zanimivosti porečja skrivnostne reke sedmih imen. Drugi del razstave predstavlja bogato kulturno dediščino skozi številne arheološke najdbe z območja kolišč ter struge Ljubljanice. Svet, ki se je razvil ob reki, je predstavljen skozi pregled zgodovine Vrhnike. Zgodba razstave se zaokroži s krogotokom »Zero waste« (Brez odpadkov), z namenom ozaveščanja o pomenu trajnostnega razvoja in ohranjanja dediščine.  

 

Vrhnika, zakladnica arheološkega lesa

Po zaslugi mokrih barjanskih tal in reke Ljubljanice so se ohranili tisočletja stari edinstveni predmeti iz izbranih vrst lesa. Na razstavi je na ogled replika 40.000 let stare lesene konice, edinstvene in prve tovrstne najdbe na svetu. Izjemno najdbo predstavlja 5.200 let staro leseno kolo z osjo, odkrito na Vrhniki, ki danes velja za najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu. O pomenu vrhniškega prostora in reke Ljubljanice, kot pomembne transportne poti, priča najdba enega najdaljših deblakov na svetu, s konca 2. stoletja pr. n. št.. Čoln dolg 14,5 m, izdelan iz mogočnega hrasta, je bil leta 2015 dvignjen iz struge Ljubljanice na Vrhniki. Vrhunski rokodelski izdelek je v tehnološkem smislu povezan s sredozemsko tradicijo, časovno pa sovpada s keltsko poselitvijo Vrhnike. 

 

Veličastne najdbe iz mokrega arheološkega lesa na razstavi dopolnjuje ena največjih arheoloških zbirk na ogled javnosti – Potočnikova zbirka, kjer je predstavljenih preko 300 najdb od prazgodovine do novega veka.

 

Vabljeni na ogled razstave in spoznajte zanimivosti območja, kjer so vode reke Ljubljanice ustvarjale bolj ali manj skrite svetove podzemlja, izvirov, struge in oblikovale razvoj območja na njenih bregovih.

 

V sklopu razstave deluje tudi kavarna Moja Ljubljanica, kjer obiskovalcem v mirnem okolju nudimo osvežitev z lokalnimi proizvodi. Privoščite si lahko odlično, sveže praženo Skodelico kave vrhniške pražarne Escobar, topel Vrhniški čaj Hedera (pripravljen po receptih Terezije Nikolčič) ter hladno vrhniško pivo Human Fish

 

Razstava in kavarnica sta odprti odprti od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

 

Več informacij in prihajajoče dogodke najdete na www.mojaljubljanica.si, ali nas kontaktirajte na: info@mojaljubljanica.si, 041 354 203.

Vabljeni!

Oglejte si tudi